Dental Tribune Bosnia and Herzegovina
News
Zaraza, ponovna zaraza virusom SARS-CoV-2 i imunitet: Šta kažu istraživači?

March 22, 2021 | News

HARLOW, UK: Veliki broj pitanja koji se odnose COVID-19, uključujući simptome, rizike i period oporavka, je već odgovoren. Međutim, istraživači su se suočili s novom dilemom: reinfekcija SARS-CoV-2 virusom i imunitet. Iako je neobično, evidentno je da se slučajevi reinfekcije javljaju, a u nedavno obavljenoj studiji istraživači su ispitivali da li su pojedinci koji su se oporavili od COVID-a-19 zaštićeni od zaraze u budućnosti. Rezultati ukazuju na to da prethodne infekcije mogu obezbijediti prirodni imunitet te da je spomenuti imunitet efikasan u prosjeku pola godine nakon prvobitne infekcije.

Najbolje profesije: Stomatologija na listi top deset poslova u 2021. godini

March 17, 2021 | News

VAŠINGTON, SAD: Ove godine je bilo samo devet profesija koje su bile bolje od profesije stomatologa kako pokazuje lista najboljih poslova u SAD-u 2021. koju je sačinio News & World Report u SAD-u. Ova medijska kompanija pravi godišnju listu najbolje rangiranih profesija i istraživanja povezanih sa profesijama, a ove godine se profesija stomatologa našla na devetom mjestu na listi Najboljih poslova 2021.

advertisement
„COVID jezik“ – stomatolozi ukazuju na važnost primjećivanja simptoma u usnoj duplji

March 12, 2021 | News

LEIPZIG, Njemačka: Nova otkrića o COVID-u-19 prevazilaze nomenklaturu. Novo istraživanje koje se pojavilo ukazuje na veliki broj pacijenata oboljelih od COVID-a-19 koji su imali simptome u usnoj duplji, a koji još uvijek nisu prepoznati kao tipični simptomi ove bolesti. Geografski jezik, koji se naziva i „COVID jezik“, se pratio kod pacijenata sa COVID-om-19, kao i herpesne lezije te oralne aftozne ulceracije.

Istraživači naglašavaju važnost odabira odgovarajuće lične zaštitne opreme tokom pandemije COVID-19

March 4, 2021 | News

OPORTO, Portugal: U nedavno objavljenom radu, koji je drugi dio trodijelne serije radova o borbi sa COVID-om-19 u kliničkom dentalnom okruženju, imali su cilj opisati odabir i upotrebu lične zaštitne opreme za stomatološke stručnjake na osnovu nivoa rizika povezanog sa planiranim procedurama. Istraživači naglašavaju važnost odgovarajućeg oblačenja i skidanja lične zaštitne opreme, kao i odabir opreme, jer ovi faktori mogu biti faktor rizika za infekciju.

Studija otkrila razlike u preciznosti intraoralnih skenera

February 25, 2021 | News

SEUL, Južna Koreja: I dok intraoralni skeneri postoje više od trideset godina te njihova upotreba u stomatologiji raste svakim danim, obavljeno je nekoliko ispitivanja koja su procijenila 3D preciznost digitalnih implantatskih skenera. S obzirom na to da nepodudaranja između implantatskih komponenti moraju biti minimalna, istraživači sa Stomatološkog fakulteta na Državnom univerzitetu Seul su procijenili tačnost deset intraoralnih skenera u određivanju pozicija za simulirane skenove tijela implantata.

advertisement
Dentalna smola koja se koristi u 3D printanju može ugroziti reproduktivno zdravlje

February 16, 2021 | News

ČIGAKO/EVANSTON, Il., SAD: Nedavni razvoj predstavljanja smole na tržištu kao biokompatibilnog materijala je doveo do rasprostranjene upotrebe smole u 3D printanju za izrade medicinskih naprava i inženjerski konstruiranih tkiva. Međutim, istraživači sa Northwest univerziteta u Čikagu i Evanstonu su otkrili da smole koje je moguće koristiti u 3D printanju za dentalnu upotrebu luče jedinjenja koja mogu izazvati opasne, toksične učinke u jajnicima te preuranjeno kretanje jajašca koji bi vremenom bilo oplođeno.

Studija povezuje paradentozu i komplikacije sa COVID-om-19

January 20, 2021 | News

DOHA, Katar: S obzirom na činjenicu da se paradentoza i COVID-19 povezuju sa sistematskom upalom, istraživači sa Katar univerziteta u saradnji sa Hamad medicinskom korporacijom u Kataru su ispitivali povezanost paradentoze sa težim ishodima respiratornog sindroma. Rezultati studije su potvrdili vezu između ove dvije bolesti, jer COVID-19 pacijenti koji imaju paradentozu su bili izloženi većoj vjerovatnoći da iskuse komplikacije ili preminu.

COVID-19: Istraživanje zabilježilo sveprisutni strah i anksioznost kod stomatologa širom svijeta

July 27, 2020 | News

AL-HOFUF, Saudijska Arabija: COVID-19 ne samo da je onemogućio nesmetani pristup zdravstvenoj brizi već je i izazvao strah i anksioznost među zdravstvenim radnicima širom svijeta. Nakon što je sprovedena studija kojom se nastojalo razumjeti kako se stomatolozi u različitim dijelovima svijeta nose sa strahom od zaraze, te koje strategije i modifikacije primjenjuju u svojim ordinacijama kako bi se borili protiv SARS-CoV-2, istraživači su naglasili razarajući psihološki učinak koji je ova bolest ostavila na stomatološke stručnjake.

advertisement
Anketa pokazala strah od tužbe najčešći uzrok stresa i anksioznosti kod stomatologa

May 7, 2019 | News

LONDON, Velika Britanija: Kad ljudi pomisle na odnos stomatologa i pacijenta obično svi taj odnos posmatraju iz ugla pacijenta i pomisle na strah pacijenta od stomatoloških tretmana. Nedavno sprovedena anketapokazala je, međutim, da je kod stomatologa u Velikoj Britaniji najveći izvor stresa i anksioznosti strah da će ih nezadovoljni pacijent tužiti i da će Komora stomatologa sprovoditi istragu nad njima zbog te tužbe

Istraživači analizirali uzroke stresa kod studenata stomatologije

March 17, 2019 | News

Portland, USA: Postoji samo nekolicina naučnih istraživanja koja su se bavila studentima stomatologije, i to ne samo pritisku kojem su izloženi nego i analiziranjem mogućih faktora koji su “okidači” za stres. Nedavno je objavljena studija koja je rađena od 2013.godine na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Nju Ingland (University of New England -UNE). Ovo istraživanje je ustanovilo da postoji povezanost između programa studiranja i stresa kod studenata.

Godišnji sastanak izdavača Dental Tribune – planovi za budućnost

March 15, 2019 | News

KELN, Nemačka: U Kelnu je 10. i 11. marta 2019., vikend pre početka IDS sajma održan 15-ti godišnji sastanak izdavača Dental Tribune časopisa. Ove godine je sastanku prisustvovalo 75 članova mreže DTI iz celog sveta, a teme o kojim se diskutovalo bila su aktuelna dešavanja i trendovi u stomatologiji i izdavaštvu, kao i razvoj postojećih projekata i pravljenje zajedničkih planova za buduće projekte.

Kompanija Planmeca je predstavila opsežnu liniju novih proizvoda na sajmu IDS 2019

March 14, 2019 | News

Sada kada se završio još jedan spektakularni IDS, vrijeme je da se osvrnemo na izvanrednu izložbu kompanije Planmeca i njeno prisustvo na međunarodnom sajmu stomatološke industrije. Na ovogodišnjem događaju Planmeca je s oduševljenjem predstavila senzacionalnu liniju inovativnih proizvoda koji proširuju i nadopunjuju naš asortiman napredne digitalne opreme u stomatologiji.

advertisement
Međunarodni sajam stomatologije IDS 2019 u Kelnu od 12. do 16. marta 2019.god

March 5, 2019 | News

Međunarodni sajam stomatologije IDS (International Dental Show) po tridest osmi put otvara svoja vrata stručnjacima i predstavnicima proizvođača iz oblasti stomatologije. Preko 2000 preduzeća iz celog sveta, među kojima i svi tržišni lideri, izlagaće svoje najnovije proizvode i rešenja na sajmu u Kelnu, u periodu od 12. do 16. marta 2019.

Stomatološka stolica Planmeca Compact™i5:Dizajnirana da bude izdržljiva-izrađena da je učinkovita

February 21, 2019 | News

Nova stomatološka stolica Planmeca Compact™ i5 je izrađena imajući u vidu pet ključnih aspekata: dizajn, udobnost, čistoća, inteligencija i evolucija. Svi ovi principi su ispoštovani u svakom dijelu stomatološke stolice što dovodi do savršene kombinacije funkcionalnosti, trajnosti, udobnosti, sigurnosti i estetike.

Metal-keramičke krunice su i dalje “zlatni standard”

February 20, 2019 | News

ŽENEVA, Švicarska: I pored velikih mogućnosti izbora koji je u današnje vrijeme raspoloživ na tržištu dentalnih materijala, ipak je i dalje jedna od najtežih stvari za stomatologe kako napraviti najbolji mogući izbor za određenog pacijenta. Najviše ispitivan protetski materijal u naučnim istraživanjima je materijal za metal-keramičke protetske nadoknade. Kod stomatologa je danas cirkonijum sve češće materijal izbora, naročito kod pojedinačnih protetskih nadoknada na implantatima i prilikom izrade fiksnih dentalnih nadoknada. U naučnom istraživanju koje je rađeno na Univerzitetu u Ženevi upoređivani su dugoročni rezultati cirkonijum keramičkih sa metal-keramičkim materijalima, a u cilju određivanja koji materijal može da se smatra kao “zlatni standard”.

Dentalne asocijacije donijele odluku o prestanku investiranja u proizvodjače napitaka sa šećerom

February 19, 2019 | News

Aleksandrija, USA: Međunarodna asocijacija za dentalna istraživanja (The International Association for Dental Research - IADR) i Američka asocijacija za dentalna istraživanja (The American Association for Dental Research - AADR) su nedavno objavile da povlače svoja finansijska sredstva iz investicijskih portfolija koja se odnose na kompanije koje proizvode napitke sa dodatim šećerom. Iako ove asocijacije nemaju direktne investicije uložene u ove kompanije, dale su nalog svojim menadžerima zaduženim za investicije da pregledaju portfolija svih kompanija u koje ulažu sredstva. IADR i AADR su mere povlačenja investicija već sprovele kod kompanija koje proizvode duvan i duvanske proizvode.

Nanodijamanti mogu da pomognu oporavak tkiva nakon tretmana kanala korena zuba

January 9, 2019 | News

Los Anđeles, USA: Naučnici iz Kalifornije su nedavno radili istraživanje o mogućnostima malenog, ali moćnog saveznika koji može da se upotrebi za prevenciju infekcija nakon tretmana kanala korjena zuba. U kliničkom istraživanju utvrđeno je da nanodijamanti štite dezinfikovane kanale kojrena zuba nakon uklanjanja nerva i zubne pulpe, čime se povećava verovatnoća potpunog oporavka tkiva. Rezultati ovog istraživanja smatraju se veoma značajnim za primenu nanodijamanata kod ljudi.

Prvo pranje zuba, pa zubni konac? Naučna studija je istraživala koji je pravilan redosled

December 13, 2018 | News

Da li treba prvo oprati zube četkicom, pa onda koristiti zubni konac, ili je pravilno obrnuto ili je potpuno svejedno? Naučno istraživanje potvrdilo je da je redosled bitan i da postoji razlika i u količini plaka i u koncentraciji fluora.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International