DT News - Bosnia and Herzegovina - Kućno ispravljanje položaja zuba – razlog za brigu

Search Dental Tribune

Kućno ispravljanje položaja zuba – razlog za brigu

Konvencionalna ortodontska terapija nasuprot "uradi sam" tretmanima - stručnjaci upozoravaju pacijente na potencijalne opasnosti (Fotografija: REDPIXEL.PL/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

čet. 15 studenoga 2018

spasiti

LAJPCIG, Njemačka: Za neupućene pacijente to zvuči skoro kao bajka: ispravljen položaj zuba bez ijedne posjete stomatologu, a uz to i puno brže i jeftinije od konvencionalnih ortodontskih metoda. Želja pacijenata za ovakvim tretmanima je sve veća, pa je zato na tržištu došlo do pojave velikog broja kompanija koje nude takve usluge. Ortodonti izražavaju veliku brigu po pitanju bezbjednosti takvog pristupa pacijentima, i naglašavaju da ti tzv.”uradi sam” kompleti za pacijente ne mogu da budu zamjena za profesionalni pristup.

Nedavno je američka start-ap kompanija SmileDirectClub, koja je 19 procenata u vlasništvu kompanije Align Technology koja proizvodi providne aligner-e povećala svoju vrijednost na tržištu sa 380 miliona na 3,2 milijarde US dolara ulaganjem kapitala više investitora. Njihova konkurencija na tržištu su kompanije iz različitih dijelova svijeta, kao što su EZ Smile (Australija), Your Smile Direct (Irska) and Easy Smile (Hong Kong). Sve ove kompanije imaju sličan pristup ortodontskom liječenju koji nude pacijentima: potencijalni pacijent treba da popuni onlajn upitnik na osnovu kojeg kompanija procjenjuje da li je ta osoba odgovarajući slučaj za kućni ortodontski tretman. Zavisno od rezultata procjene pacijentu se omogućava da kupi komplet koji sadrži set za uzimanje otiska koji nakon toga sam uzme kod kuće i pošalje ga u laboratoriju koja na osnovu tog otiska izrađuje aligner od plastike.

U slučaju kompanije SmileDirectClub, ovaj ceo proces je “pod nadzorom licenciranih stomatologa i ortodonata koji vode računa o tretmanu od početka do kraja”, kako se navodi na njihovoj internet stranici.

Eliminacijom ličnog kontakta ortodonta i pacijenta, i pregleda uživo, ovim “daljinskim” ortodonstkim tretmanima za ispravljanje položaja zuba omogućeno je smanjenje cijene tretmana do čak 60 procenata. Međutim, i pored nekih prednosti, stomatolozi izražavaju veliku zabrinutost povodom ovog najnovijeg i popularnog trenda. Australijsko Udruženje ortodonata (ASO)  je tako npr. izrazilo veliku zabrinutost zbog izostanka kliničkog pregleda, rentgenskih snimaka i praćenja stanja u ustima pacijenata.

Potpredsednik dr Howard Holmes izjavio je u intervjuu za Sydney Morning Herald: “Ukoliko postoji neki problem sa desnima ili pacijent ima neke loše ispune, oni ne mogu da budu dijagnostikovani u “daljinskoj” terapiji i onda ukoliko se takvi zubi pomeraju u ortodonstkom tretmanu postojeći problem se još pogoršava. Iako trenutačni rezultati mogu da budu izvanredni, oštećeni zubi i zagrižaj neće biti stabilni i vrlo verovatno će se vratiti u prvobitan, nepravilan položaj, ali će pacijent uz to imati problema sa mastikatornim mišićima i vilicom.”

Osnivač kompanije EZ Smile Ed Ambrosius je na tu izjavu odgovorio da, iako potvrđuje da postoji mogućnost za greške u terapiji, ipak smatra da stomatolozi preuveličavaju:“Mi se bavimo samo jednostavnim slučajevima kod kojih je potrebno minimalno pomeranje zuba. Naša kompanija ne prihvata pacijente kod kojih su neophodni komplikovaniji stomatološki tretmani, te su tako rizici minimalni.”

Holms i kolege iz ASO udruženja započeli su sa podnošenjem prijava protiv kompanija koje se bave “kućnim” ortodonstkim tretmanima u cilju pojačavanja zakonskih odredbi i zaštite pacijenata u svojoj zemlji.

advertisement
advertisement