DT News - Bosnia and Herzegovina - Njemačka kompanija predstavila prvu pastu za zube sa vitaminom B12

Search Dental Tribune

Njemačka kompanija predstavila prvu pastu za zube sa vitaminom B12

Vitamin B12 (lijevo), koji se zove i kobalamin, posebno je važan za održavanje zdravih nervnih ćelija. Ova nova zubna pasta bi mogla biti alternativa za ljude koji nisu u stanju apsorbirati vitamine iz hrane. (Slike: stanistlaff/Shutterstock i VEBU)

uto. 13 svibnja 2014

spasiti

BERLIN, SALZHEMMENDORF, Njemačka: Njemački proizvođači prirodne kozmetike su plasirali na tržište zubnu pastu koja bi mogla pomoći ljudima koji, zbog nedostatka stomačnih enzima, ne mogu prirodno iz hrane absorbovati vitamin B12. Sudeći po onome što istraživači kažu, ovakva zubna pasta je po prvi put proizvedena u svijetu.

Prema izjavi Njemačke Medicinske Asocijacije, od 5 do 11 miliona stanovnika Njemačke pati od nedostatka vitamina B12 koji može proći neprimijećen dugo vremena. Često se nedostatak enzima koji je potreban za apsorpciju pomenutog vitamina smatra odgovornim za ovaj deficit. S obzirom da se vitamin B12 nalazi većinom u životinjskim proizvodima, mnogi vegetarijanci i vegani imaju nedostatak ovog vitamina. Pored pomenutih grupa, među najviše izloženim nedostatku vitamina B12 su takođe i trudnice, dojilje, pušači, alkoholičari, ljudi koji boluju od poremećaja gastrointestinalnog trakta (kao što su oboljeli od Crohnove bolest), te stariji ljudi.

Njemačko Prehrambreno Društvo preporučuje unošenje 3 µg vitamina B12 dnevno. Iako je potrebna količina vitamina B12 znatno manja u odnosu na druge vitamine, dugoročni nedostatak ovog vitamina može negativno uticati na zdravlje.

„Nedostatak vitamina B12 se očituje u iscrpljenosti, izmorenosti ili nedostatku koncentracije te eventualno može dovesti do neurološkog oštećenja ili povećati rizik od srčanih bolesti kao i bolesti cirkulatornog sistema“, istakao je Claus Leitzmann, penzionisani profesor Prehrane na Justus Liebig Univerzitetu u Giessenu u Njemačkoj.

Njemačka Vegetarijanska Unija i prirodni proizvođač kozmetike LOGOCOS su proizveli SANTE zubnu pastu sa vitaminom B12 koja dozvoljava apsorpciju vitamina preko oralne sluznice. Na tržište su već prije plasirani neki slični dodaci vitamina B12 kao što su pilule i kapi koje funkcionišu po istom principu apsorpcije. Na ovaj način se unose tek male količine ovog vitamina u organizam. S obzirom da pasivno razlaganje putem oralne sluznice, te pasivno razlaganje putem intestinalne sluznice, dozvoljava unos tek 1% od preporučene dnevne količine vitamina B12, koncentracija vitamina u zubnoj pasti mora biti određena prema tome. SANTE zubna pasta sa vitaminom B12 sadrži 100 µg/g vitamina B12. Prema izjavi porizvođača, predoziranje vitaminom B12 nije moguće jer se ovaj vitamin topi u vodi te se višak izlučuje preko urina.

Istraživanje sprovedeno od strane Instituta za Alternativnu i Održivu Hranu u Giessenu, te podržano od strane VEBU, je pokazalo da korištenje ove paste za zube dovodi do povećane količine vitamina B12 u organizmu. U vremenskom razdoblju od pet sedmica, jedna od dvije istraživačke grupe je koristila zubnu pastu sa vitaminom B12, dok je druga grupa koristila placebo proizvod. Krvna analiza je pokazala da su se količina holotranskobalamina (aktivnog B12) (sa 26.1 na 50.0 pmol/L) kao i serum vitamina B12 (sa 213 na 269 pg/mL) znatno povećale kod učesnika grupe koja je koristila zubnu pastu sa vitaminom B12. Pored toga, nivo homocisteina je neznatno opao (sa 7.4 na 7.2 µmol/L). Nizak nivo homocisteina je koristan za zdravlje.

Placebo grupa je pokazala blagi, neznatni porast holotranskobalamina (30.5 na 33.85 pmol/L) i znatan pad seruma vitamina B12 (sa 216 na 204 pg/mL). Nivo homocisteina se neznatno povećao kod učesnika placebo grupe (sa 7.5 na 7.6 µmol/L). SANTE zubna pasta sa vitaminom B12 je veganska, bez genetski modificiranih sastojaka i nije testirana na životinjama. Sadrži složene aktivne sastojke koji su efikasni u sprečavanju truhljenja zuba, bolesti desni te stvaranja zubnog plaka. Sadrži i 1200 ppm fluorida. Vitamin B12 nije osjetljiv na svjetlost i toplotu te tako dugo ostaje očuvan u zubnoj pasti.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement