Dental Tribune Bosnia and Herzegovina
News
COVID-19: Istraživanje zabilježilo sveprisutni strah i anksioznost kod stomatologa širom svijeta

July 27, 2020 | News

AL-HOFUF, Saudijska Arabija: COVID-19 ne samo da je onemogućio nesmetani pristup zdravstvenoj brizi već je i izazvao strah i anksioznost među zdravstvenim radnicima širom svijeta. Nakon što je sprovedena studija kojom se nastojalo razumjeti kako se stomatolozi u različitim dijelovima svijeta nose sa strahom od zaraze, te koje strategije i modifikacije primjenjuju u svojim ordinacijama kako bi se borili protiv SARS-CoV-2, istraživači su naglasili razarajući psihološki učinak koji je ova bolest ostavila na stomatološke stručnjake.

Anketa pokazala strah od tužbe najčešći uzrok stresa i anksioznosti kod stomatologa

May 7, 2019 | News

LONDON, Velika Britanija: Kad ljudi pomisle na odnos stomatologa i pacijenta obično svi taj odnos posmatraju iz ugla pacijenta i pomisle na strah pacijenta od stomatoloških tretmana. Nedavno sprovedena anketapokazala je, međutim, da je kod stomatologa u Velikoj Britaniji najveći izvor stresa i anksioznosti strah da će ih nezadovoljni pacijent tužiti i da će Komora stomatologa sprovoditi istragu nad njima zbog te tužbe

advertisement
Istraživači analizirali uzroke stresa kod studenata stomatologije

March 17, 2019 | News

Portland, USA: Postoji samo nekolicina naučnih istraživanja koja su se bavila studentima stomatologije, i to ne samo pritisku kojem su izloženi nego i analiziranjem mogućih faktora koji su “okidači” za stres. Nedavno je objavljena studija koja je rađena od 2013.godine na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Nju Ingland (University of New England -UNE). Ovo istraživanje je ustanovilo da postoji povezanost između programa studiranja i stresa kod studenata.

Godišnji sastanak izdavača Dental Tribune – planovi za budućnost

March 15, 2019 | News

KELN, Nemačka: U Kelnu je 10. i 11. marta 2019., vikend pre početka IDS sajma održan 15-ti godišnji sastanak izdavača Dental Tribune časopisa. Ove godine je sastanku prisustvovalo 75 članova mreže DTI iz celog sveta, a teme o kojim se diskutovalo bila su aktuelna dešavanja i trendovi u stomatologiji i izdavaštvu, kao i razvoj postojećih projekata i pravljenje zajedničkih planova za buduće projekte.

Kompanija Planmeca je predstavila opsežnu liniju novih proizvoda na sajmu IDS 2019

March 14, 2019 | News

Sada kada se završio još jedan spektakularni IDS, vrijeme je da se osvrnemo na izvanrednu izložbu kompanije Planmeca i njeno prisustvo na međunarodnom sajmu stomatološke industrije. Na ovogodišnjem događaju Planmeca je s oduševljenjem predstavila senzacionalnu liniju inovativnih proizvoda koji proširuju i nadopunjuju naš asortiman napredne digitalne opreme u stomatologiji.

advertisement
Međunarodni sajam stomatologije IDS 2019 u Kelnu od 12. do 16. marta 2019.god

March 5, 2019 | News

Međunarodni sajam stomatologije IDS (International Dental Show) po tridest osmi put otvara svoja vrata stručnjacima i predstavnicima proizvođača iz oblasti stomatologije. Preko 2000 preduzeća iz celog sveta, među kojima i svi tržišni lideri, izlagaće svoje najnovije proizvode i rešenja na sajmu u Kelnu, u periodu od 12. do 16. marta 2019.

Stomatološka stolica Planmeca Compact™i5:Dizajnirana da bude izdržljiva-izrađena da je učinkovita

February 21, 2019 | News

Nova stomatološka stolica Planmeca Compact™ i5 je izrađena imajući u vidu pet ključnih aspekata: dizajn, udobnost, čistoća, inteligencija i evolucija. Svi ovi principi su ispoštovani u svakom dijelu stomatološke stolice što dovodi do savršene kombinacije funkcionalnosti, trajnosti, udobnosti, sigurnosti i estetike.

Metal-keramičke krunice su i dalje “zlatni standard”

February 20, 2019 | News

ŽENEVA, Švicarska: I pored velikih mogućnosti izbora koji je u današnje vrijeme raspoloživ na tržištu dentalnih materijala, ipak je i dalje jedna od najtežih stvari za stomatologe kako napraviti najbolji mogući izbor za određenog pacijenta. Najviše ispitivan protetski materijal u naučnim istraživanjima je materijal za metal-keramičke protetske nadoknade. Kod stomatologa je danas cirkonijum sve češće materijal izbora, naročito kod pojedinačnih protetskih nadoknada na implantatima i prilikom izrade fiksnih dentalnih nadoknada. U naučnom istraživanju koje je rađeno na Univerzitetu u Ženevi upoređivani su dugoročni rezultati cirkonijum keramičkih sa metal-keramičkim materijalima, a u cilju određivanja koji materijal može da se smatra kao “zlatni standard”.

advertisement
Dentalne asocijacije donijele odluku o prestanku investiranja u proizvodjače napitaka sa šećerom

February 19, 2019 | News

Aleksandrija, USA: Međunarodna asocijacija za dentalna istraživanja (The International Association for Dental Research - IADR) i Američka asocijacija za dentalna istraživanja (The American Association for Dental Research - AADR) su nedavno objavile da povlače svoja finansijska sredstva iz investicijskih portfolija koja se odnose na kompanije koje proizvode napitke sa dodatim šećerom. Iako ove asocijacije nemaju direktne investicije uložene u ove kompanije, dale su nalog svojim menadžerima zaduženim za investicije da pregledaju portfolija svih kompanija u koje ulažu sredstva. IADR i AADR su mere povlačenja investicija već sprovele kod kompanija koje proizvode duvan i duvanske proizvode.

Nanodijamanti mogu da pomognu oporavak tkiva nakon tretmana kanala korena zuba

January 9, 2019 | News

Los Anđeles, USA: Naučnici iz Kalifornije su nedavno radili istraživanje o mogućnostima malenog, ali moćnog saveznika koji može da se upotrebi za prevenciju infekcija nakon tretmana kanala korjena zuba. U kliničkom istraživanju utvrđeno je da nanodijamanti štite dezinfikovane kanale kojrena zuba nakon uklanjanja nerva i zubne pulpe, čime se povećava verovatnoća potpunog oporavka tkiva. Rezultati ovog istraživanja smatraju se veoma značajnim za primenu nanodijamanata kod ljudi.

Prvo pranje zuba, pa zubni konac? Naučna studija je istraživala koji je pravilan redosled

December 13, 2018 | News

Da li treba prvo oprati zube četkicom, pa onda koristiti zubni konac, ili je pravilno obrnuto ili je potpuno svejedno? Naučno istraživanje potvrdilo je da je redosled bitan i da postoji razlika i u količini plaka i u koncentraciji fluora.

Kombinacija majčinog mlijeka i bebine pljuvačke stvara zdrav oralni mikrobiom

December 5, 2018 | News

BRISBANE, Australija: U javnosti se već duže vrijeme vodi debata o prednostima i nedostacima dojenja i hranjenja bebe na flašicu. Naučno istraživanje koje je uradio tim sa Queensland University of Technology - QUT, u saradnji sa Univerzitetom u Kvinslendu, Australija, dokazalo je da dojenje ima puno više prednosti, bar što se tiče oralnog zdravlja kod beba.

advertisement
Pacijenti alergični na penicilin rizičniji za gubitak dentalnih implantata

December 4, 2018 | News

BARSELONA, Španija: Nekoliko naučnih istraživanja je već ispitivalo moguće uzroke neuspjeha dentalnih implantata. Ono što se najčešće ustanovilo kao rizik faktor su pušenje i ishrana. Nedavno urađeno istraživanje na Internacionalnom Univerzitetu Katalonije u Barseloni( Universitat Internacional de Catalunya) istraživalo je da li kod pacijenata koji su alergični na penicilin postoji povećana incidencija neuspjeha dentalnih implantata nego kod osoba koje nisu alergične.

Završen još jedan međunarodni Competence in Esthetics dentalni simpozijum

November 20, 2018 | News

Competence in Esthetics 2018 dentalni simpozijum očekivano uspješan Jedan od najvažnijih događaja u regionu, Competence in Esthetics, je održan u subotu 10. novembra 2018 u Beogradu. U organizaciji Ivoclar Vivadenta, 1.200 posjetioca iz 12 zemalja imalo je priliku čuti predavanja 9 predavača iz 8 zemalja, što je još jednom etabiliralo Ivoclar Vivadent kao jednog od najuspješnijih proizvođača na polju dentalne medicine.

Kućno ispravljanje položaja zuba – razlog za brigu

November 15, 2018 | News

LAJPCIG, Njemačka: Za neupućene pacijente to zvuči skoro kao bajka: ispravljen položaj zuba bez ijedne posjete stomatologu, a uz to i puno brže i jeftinije od konvencionalnih ortodontskih metoda. Želja pacijenata za ovakvim tretmanima je sve veća, pa je zato na tržištu došlo do pojave velikog broja kompanija koje nude takve usluge. Ortodonti izražavaju veliku brigu po pitanju bezbjednosti takvog pristupa pacijentima, i naglašavaju da ti tzv.”uradi sam” kompleti za pacijente ne mogu da budu zamjena za profesionalni pristup.

Nova saznanja o sindromu hroničnog oralnog bola

October 19, 2018 | News

GOTENBURG, Švedska: Hronični oralni bol, poznat i kao sindrom gorućih usta (burning mouth syndrome-BMS), javlja se kao problem uglavnom kod žena, srednjih godina i starijih. Naučnici sa Sahlgrenska Akademije Univerziteta u Gotenburgu su radili istraživanje hroničnog oralnog bola u sklopu naučnog projekta namenjenog pronalaženju modela za BMS koji bi olakšao dijagnozu i terapiju ovog sindroma u budućnosti.

Pušenje oslabljuje mehanizam potreban za borbu organizma protiv pulpitisa

October 16, 2018 | News

Klivlend, USA: Negativan utjecaj pušenja na zdravlje je poznat; ipak postoji malo istraživanja o utjecaju pušenja na endodontske problem. Novo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta Case Western Reserve iz Klivlenda dokazalo je da pušenje oslabljuje sposobnost pulpe zuba u borbi protiv upala i drugih oboljenja zuba.

Antibiotici mogu da dovedu do pogoršanja oralne infekcije

September 27, 2018 | News

CLEVELAND, USA: Naučnici već odavno znaju da preterana upotreba antibiotika više šteti nego što koristi i može da dovede do rezistencije na antibiotike. Ipak, i pored toga, ovaj fenomen je vrlo retko bio tema naučnih istraživanja. Najnovije istraživanje na tu temu urađeno je na Univerzitetu Case Western Reserve u Klivlendu USA u kojem je zaključeno da antibiotici zapravo ubijaju korisne bakterije, a nedovoljno utiču na infekciju i upalu.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International