Dental Tribune Bosnia and Herzegovina
News
Međunarodni sajam stomatologije IDS 2019 u Kelnu od 12. do 16. marta 2019.god

March 5, 2019 | News

Međunarodni sajam stomatologije IDS (International Dental Show) po tridest osmi put otvara svoja vrata stručnjacima i predstavnicima proizvođača iz oblasti stomatologije. Preko 2000 preduzeća iz celog sveta, među kojima i svi tržišni lideri, izlagaće svoje najnovije proizvode i rešenja na sajmu u Kelnu, u periodu od 12. do 16. marta 2019.

Stomatološka stolica Planmeca Compact™i5:Dizajnirana da bude izdržljiva-izrađena da je učinkovita

February 21, 2019 | News

Nova stomatološka stolica Planmeca Compact™ i5 je izrađena imajući u vidu pet ključnih aspekata: dizajn, udobnost, čistoća, inteligencija i evolucija. Svi ovi principi su ispoštovani u svakom dijelu stomatološke stolice što dovodi do savršene kombinacije funkcionalnosti, trajnosti, udobnosti, sigurnosti i estetike.

advertisement
Metal-keramičke krunice su i dalje “zlatni standard”

February 20, 2019 | News

ŽENEVA, Švicarska: I pored velikih mogućnosti izbora koji je u današnje vrijeme raspoloživ na tržištu dentalnih materijala, ipak je i dalje jedna od najtežih stvari za stomatologe kako napraviti najbolji mogući izbor za određenog pacijenta. Najviše ispitivan protetski materijal u naučnim istraživanjima je materijal za metal-keramičke protetske nadoknade. Kod stomatologa je danas cirkonijum sve češće materijal izbora, naročito kod pojedinačnih protetskih nadoknada na implantatima i prilikom izrade fiksnih dentalnih nadoknada. U naučnom istraživanju koje je rađeno na Univerzitetu u Ženevi upoređivani su dugoročni rezultati cirkonijum keramičkih sa metal-keramičkim materijalima, a u cilju određivanja koji materijal može da se smatra kao “zlatni standard”.

Dentalne asocijacije donijele odluku o prestanku investiranja u proizvodjače napitaka sa šećerom

February 19, 2019 | News

Aleksandrija, USA: Međunarodna asocijacija za dentalna istraživanja (The International Association for Dental Research - IADR) i Američka asocijacija za dentalna istraživanja (The American Association for Dental Research - AADR) su nedavno objavile da povlače svoja finansijska sredstva iz investicijskih portfolija koja se odnose na kompanije koje proizvode napitke sa dodatim šećerom. Iako ove asocijacije nemaju direktne investicije uložene u ove kompanije, dale su nalog svojim menadžerima zaduženim za investicije da pregledaju portfolija svih kompanija u koje ulažu sredstva. IADR i AADR su mere povlačenja investicija već sprovele kod kompanija koje proizvode duvan i duvanske proizvode.

Nanodijamanti mogu da pomognu oporavak tkiva nakon tretmana kanala korena zuba

January 9, 2019 | News

Los Anđeles, USA: Naučnici iz Kalifornije su nedavno radili istraživanje o mogućnostima malenog, ali moćnog saveznika koji može da se upotrebi za prevenciju infekcija nakon tretmana kanala korjena zuba. U kliničkom istraživanju utvrđeno je da nanodijamanti štite dezinfikovane kanale kojrena zuba nakon uklanjanja nerva i zubne pulpe, čime se povećava verovatnoća potpunog oporavka tkiva. Rezultati ovog istraživanja smatraju se veoma značajnim za primenu nanodijamanata kod ljudi.

advertisement
Prvo pranje zuba, pa zubni konac? Naučna studija je istraživala koji je pravilan redosled

December 13, 2018 | News

Da li treba prvo oprati zube četkicom, pa onda koristiti zubni konac, ili je pravilno obrnuto ili je potpuno svejedno? Naučno istraživanje potvrdilo je da je redosled bitan i da postoji razlika i u količini plaka i u koncentraciji fluora.

Kombinacija majčinog mlijeka i bebine pljuvačke stvara zdrav oralni mikrobiom

December 5, 2018 | News

BRISBANE, Australija: U javnosti se već duže vrijeme vodi debata o prednostima i nedostacima dojenja i hranjenja bebe na flašicu. Naučno istraživanje koje je uradio tim sa Queensland University of Technology - QUT, u saradnji sa Univerzitetom u Kvinslendu, Australija, dokazalo je da dojenje ima puno više prednosti, bar što se tiče oralnog zdravlja kod beba.

Pacijenti alergični na penicilin rizičniji za gubitak dentalnih implantata

December 4, 2018 | News

BARSELONA, Španija: Nekoliko naučnih istraživanja je već ispitivalo moguće uzroke neuspjeha dentalnih implantata. Ono što se najčešće ustanovilo kao rizik faktor su pušenje i ishrana. Nedavno urađeno istraživanje na Internacionalnom Univerzitetu Katalonije u Barseloni( Universitat Internacional de Catalunya) istraživalo je da li kod pacijenata koji su alergični na penicilin postoji povećana incidencija neuspjeha dentalnih implantata nego kod osoba koje nisu alergične.

advertisement
Završen još jedan međunarodni Competence in Esthetics dentalni simpozijum

November 20, 2018 | News

Competence in Esthetics 2018 dentalni simpozijum očekivano uspješan Jedan od najvažnijih događaja u regionu, Competence in Esthetics, je održan u subotu 10. novembra 2018 u Beogradu. U organizaciji Ivoclar Vivadenta, 1.200 posjetioca iz 12 zemalja imalo je priliku čuti predavanja 9 predavača iz 8 zemalja, što je još jednom etabiliralo Ivoclar Vivadent kao jednog od najuspješnijih proizvođača na polju dentalne medicine.

Kućno ispravljanje položaja zuba – razlog za brigu

November 15, 2018 | News

LAJPCIG, Njemačka: Za neupućene pacijente to zvuči skoro kao bajka: ispravljen položaj zuba bez ijedne posjete stomatologu, a uz to i puno brže i jeftinije od konvencionalnih ortodontskih metoda. Želja pacijenata za ovakvim tretmanima je sve veća, pa je zato na tržištu došlo do pojave velikog broja kompanija koje nude takve usluge. Ortodonti izražavaju veliku brigu po pitanju bezbjednosti takvog pristupa pacijentima, i naglašavaju da ti tzv.”uradi sam” kompleti za pacijente ne mogu da budu zamjena za profesionalni pristup.

Nova saznanja o sindromu hroničnog oralnog bola

October 19, 2018 | News

GOTENBURG, Švedska: Hronični oralni bol, poznat i kao sindrom gorućih usta (burning mouth syndrome-BMS), javlja se kao problem uglavnom kod žena, srednjih godina i starijih. Naučnici sa Sahlgrenska Akademije Univerziteta u Gotenburgu su radili istraživanje hroničnog oralnog bola u sklopu naučnog projekta namenjenog pronalaženju modela za BMS koji bi olakšao dijagnozu i terapiju ovog sindroma u budućnosti.

Pušenje oslabljuje mehanizam potreban za borbu organizma protiv pulpitisa

October 16, 2018 | News

Klivlend, USA: Negativan utjecaj pušenja na zdravlje je poznat; ipak postoji malo istraživanja o utjecaju pušenja na endodontske problem. Novo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta Case Western Reserve iz Klivlenda dokazalo je da pušenje oslabljuje sposobnost pulpe zuba u borbi protiv upala i drugih oboljenja zuba.

advertisement
Antibiotici mogu da dovedu do pogoršanja oralne infekcije

September 27, 2018 | News

CLEVELAND, USA: Naučnici već odavno znaju da preterana upotreba antibiotika više šteti nego što koristi i može da dovede do rezistencije na antibiotike. Ipak, i pored toga, ovaj fenomen je vrlo retko bio tema naučnih istraživanja. Najnovije istraživanje na tu temu urađeno je na Univerzitetu Case Western Reserve u Klivlendu USA u kojem je zaključeno da antibiotici zapravo ubijaju korisne bakterije, a nedovoljno utiču na infekciju i upalu.

Žene stomatolozi iz cijelog svijeta zajedno na forumu na FDI kongresu

September 18, 2018 | News

BUENOS AIRES, Argentina: Grupa žena stomatologa i specijalista iz određenih oblasti stomatologije iz cijelog sveta, u okviru FDI Internacionalnog foruma žena stomatologa, održale su 7. septembra 2018. godine sastanak po nazivom “Vodeće tehnologije – Uticaj znanja na kliničku praksu” na kojem su održana predavanja koje su održale tri žene-stomatolozi, članice udruženja Women Dentists Worldwide.

Neutronska tomografija omogućava “pogled” u unutrašnjost zuba

September 18, 2018 | News

BERLIN, Njemačka: Tehnike snimanja na bazi neutronskih zraka se ubrzano razvijaju i postaju mnogostrano primjenjive zbog svoje nedestruktivnosti. Naučnici iz Helmholtz-Zentrum Berlin su nedavno objavili obiman i sveobuhvatan pregled procesa neutronske tomografije, koja pokazuje revolucionarnost primene u raznim područjima, između ostalog i u stomatologiji.

Nove smernice za održavanje i čišćenje zubnih proteza

September 16, 2018 | News

BUENOS AIRES, Argentina: Kako svetska populacija stari, povećava se i broj ljudi koje je neophodno učiti kako da pravilno održavaju svoje zubne proteze. To je i razlog za razvoj novih globalnih smernica koje su objavljene na FDI kongresu u septembru ove godine u Buenos Airesu. Ove smernice istakle su potrebu za objavu ovih smernica usled nekonzistentnosti i kontradiktornosti u savetima koji se daju pacijentima za održavanje totalnih proteza.

Sistematski pregled naučne literature za bolje razumevanje periimplantitisa

September 10, 2018 | News

FILADELFIJA, USA: Proteze koje se izrađuju na implantima su u poslednje vreme najpoželjnija zamena za konvencionalne proteze jer su mnogo ugodnije za nošenje, stabilnije su i funkcionalnije. No, uprkos ovim prednostima, dentalni implantati mogu da dovedu do neželjenih problema kod pacijenta, kao što su npr. periimplantitisi koji predstavljaju ozbiljsn upalni process koji može da dovede do gubitka vilične kosti. Nedavno sprovedeno istraživanje naučne literature na američkom Univerzitetu Temple omogućilo je bolje razumevanje periimplantitisa koje će biti od pomoći lekarima da puno brže detektuju i tretiraju ovaj problem.

Politički sistem države ima utjecaj na KEP indeks zuba njenih stanovnika

September 4, 2018 | News

LONDON, Velika Britanija: Na 96-tom sastanku Međunarodne asocijacije za istraživanja u stomatologiji (the International Association for Dental Research) u Londonu predstavljeni su rezultati istraživanja koje je imalo za cilj da utvrdi povezanost življenja u određenom političkom sistemu duži vremenski period sa KEP indeksom (indeks koji predstavlja zbir karioznih, ekstrahiranih i plombiranih zuba). Za ovo istraživanje analizirani su podaci iz država sa različitim političkim uređenjima- socijaldemokratska, konzervativna, liberalna, kao i država pod diktatorskim režimom.

Aparati za magnetnu rezonancu velike snage mogu dovesti do otpuštanja žive iz amalgamskih ispuna

August 26, 2018 | News

OAK BROOK, USA/ANTALIA, Turska: Izloženost izrazito snažnim aparatima za magnetnu rezonancu mogu uzrokovati otpuštanje toksične žive iz amalgamskih ispuna u zubima, upozorava Udruženje radiologa Severne Amerike. Ovo upozorenje se poziva na rezultate novog istraživanja naučnika iz Turske.

advertisement
Veza između skroba i dentalnog karijesa

August 21, 2018 | News

NEWCASTLE, Velika Britanija: Danas nam je na raspolaganju ogroman broj raznih preporuka za ishranu, i nije lako znati šta je zapravo dobro, a šta ne primeniti u ishrani. Stoga nam nije iznenađujući izveštaj koji je nedavno objavila Svetska zdravstvena organizacija u kojem se navodi da ishrana bogata ugljenim hidratima iz integralnih žitarica manje negativno utiče na oralno zdravlje od ishrane bogate skrobom, kao što je npr. hleb od belog brašna.

Pronađen mehanizam pojave oralne kandidijaze

August 19, 2018 | News

LONDON, Velika Britanija/PITSBURG, USA: Nedavno je udruženim istraživanjem timova naučnika u Velikoj Britaniji i Americi identifikovan peptidni toksin kao uzročnik razvoja oralne kandidijaze. Ovaj toksin nazvan Kandidalizin (“Candidalysin”), kojeg proizvodi gljivica Candida albicans, pravi rupice u stanicama koje oblažu usnu šupljinu izazivajući na taj način imuni odgovor.

Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu glavni međunarodni centar forenzične stomatologije

July 22, 2018 | News

Kako izveštava hrvatski Dental Tribune, na Glavnoj skupštini IOFOS, međunarodne asocijacije forenzične stomatologije, prof. dr Hrvoje Brkić sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu jednoglasno je izabran za predsednika ove ugledne međunarodne asocijacije na tri godine.

advertisement
Naučnici iz Velike Britanije napravili materijal koji bi mogao da imitira zubnu caklinu

July 16, 2018 | News

LONDON, Velika Britanija: Za razliku od mnogih drugih tkiva u ljudskom organizmu, zubna caklina nema mogućnost da se regeneriše nakon oštećenja. U istraživanju koje bi moglo da pomjeri granice u stomatologiji, naučnici sa Univerziteta Queen Mary iz Londona razvili su novi metod za “uzgoj” mineralizovanog materijala koji bi mogao da regeneriše zubnu caklinu, kosti i druga tvrda tkiva u ljudskom organizmu.

Karijes se ne nasljeđuje

July 12, 2018 | News

MELBURN, Australija: U prvom velikom istraživanju koje se bavilo oralnim mikrobiomom, istraživači Murdoch Children's Research Instituta (MCRI) otkrili su da geni pojedinca nisu povezani s prisutnošću bakterija odgovornih za zubni karijes. Utvrdili su da su presudni uticaj okoline i faktori kao što su prehrana i oralnohigijenske navike.

Biznis na plaži : Dental Tribune International sastanak u Bugarskoj

July 9, 2018 | News

SOZOPOL, Bugarska: Ključna stvar za uspješan sastanak je kombinacija biznisa i zadovoljstva, a to je upravo ono što su izdavači i saradnici Dental Tribune International (DTI) nedavno doživjeli. Domaćini ovog skupa bio je tim bugarskog izdavača Dental Tribune Bulgaria, na sastanku su se okupili izdavači iz 31 zemlje širom sveta. Ovaj sastanak izdavača DTI koji se održava svake godine, ovaj put se održao u poznatom bugarskom primorskom gradu Sozopol na Crnom moru, a tema sastanka je bilo planiranje i razvoj novih projekata u okviru ponude DTI.

Dentalna fobija: potvrđeni pozitivni efekti hipnoze

June 5, 2018 | News

JENA, Nemačka: Nemački naučnici su metodom meta-analize istraživali efikasnost različitih nemedikamenzoznih intervencijaprotiv psihološkog stresa i straha od stomatološke intervencije. Nakon evaluacije 29 naučnih istraživanja zaključili su da nakon pružanja detaljnih informacija pacijentu, u slučaju lakših do srednje teških slučajeva straha od stomatologa mogu pozitivno delovati muzika, relaksacija i drugi načini “skretanja pažnje”. Hipnoza je dokazano najefektivnija metoda i može se koristiti u stomatološkoj ordinaciji i bez prisustva osobe specijalizivane za ovu tehniku.

Produženo dojenje povećava rizik za razvoj karijesa

May 6, 2018 | News

ADELAIDE, Australija: Deca koja su dojena najmanje dve godine mogu imati veći rizik od razvoja karijesa na zubima prema istraživanju Univerziteta u Adelaideu u kojem su uzeli u obzir i unos šećera iz hrane. Cilj ovog istraživanja bila je procena delovanja produženog dojenja na mlečne zube.

advertisement
Povezanost između pola, gojaznosti i parodontalnog zdravlja

February 25, 2018 | News

MADRID, Španija/PORTO ALEGRE, Brazil: Iako su dosad rađena istraživanja koja su dokazivala vezu između parodontitisa i gojaznosti, malo pažnje je posvećeno ulozi biološkog pola osobe. Nedavno objavljeno petogodišnje istraživanje koje je rađeno u Porto Alegre, u Brazilu, bavilo se i tim aspektom, a rezultat tog istraživanja je da se gubitak parodontalnog potpornog aparata javlja kod gojaznih žena nego kod gojaznih muškaraca.

Pljuvačka kao pomoć u zarastanju rana

January 28, 2018 | News

SANTIAGO, Čile: Za pljuvačku se oduvek zna da blagotvorno deluje na zarastanje rana, a time se bavilo i novo naučno istraživanje kojim se tražio razlog zašto rane u ustima brže i bolje zarastaju od drugih rana po telu. Odgovor je možda pronađen tokom ovog istraživanja gde je utvrđivan efekat histatin-1 peptida iz pljuvačke na angiogenezu tj. formiranje krvnih sudova što je neophodno u fazi isceljenja rana. Histatin-1 peptid podstiče proces angiogeneze, kao i ćelijsku adheziju i migraciju.

© 2019 - All rights reserved - Dental Tribune International