DT News - Bosnia and Herzegovina - Prvo pranje zuba, pa zubni konac? Naučna studija je istraživala koji je pravilan redosled

Search Dental Tribune

Prvo pranje zuba, pa zubni konac? Naučna studija je istraživala koji je pravilan redosled

Fotografija: Nikodash/Shutterstock

čet. 13 prosinca 2018

spasiti

Da li treba prvo oprati zube četkicom, pa onda koristiti zubni konac, ili je pravilno obrnuto ili je potpuno svejedno? Naučno istraživanje potvrdilo je da je redosled bitan i da postoji razlika i u količini plaka i u koncentraciji fluora.

Stomatolozi preporučuju pacijentima svakodnevno pranje zuba i upotrebu zubnog konca, i svima je poznato da je je vrlo važna primjena pravilne tehnike prilikom održavanja oralne higijene.  Međutim, naučnici sa Mašad Univerziteta za medicinske nauke iz Irana dokazali su da je veoma bitno da se prvo primjenjuje zubni konac i posle toga da se zubi peru četkicom.

Njihovo istraživanje obuhvatilo je 25 studenata stomatologije koji su primjenjivali obe moguće kombinacije prilikom održavanja oralne higijene. Nakon primjene tehnika oralnih preventivnih mera  učesnici studije nisu 48 sati primjenjivali ni jednu od dve tehnike za održavanje oralne higijene i nakon toga su u prvom delu istraživanja prvo prali zube četkicom i nakon toga korisitili zubni konac, a nakon 2 nedelje su promjenili redosled tj. prvo su primenjivali zubni konac da bi nakon toga prali zube četkicom.

Nakon obe faze istraživanja mjereni su količina plaka (preko plak-indeksa) i koncentracija fluora i rezultati su pokazali da su u drugoj fazi testiranja tj. nakon primjene prvo zubnog konca pa nakon toga pranja zuba četkicom, značajno bili bolji rezultati- viša koncentracija fluora i veće smanjenje količine zubnog plaka, posebno izmjeđu zuba.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Periodontology.

advertisement
advertisement