Dental Tribune Bosnia and Herzegovina

Studija napravila prvi naučni prikaz usne šupljine korisnika metamfetamina

By Dental Tribune
December 24, 2015

LOS ANGELES, SAD: Nedavno su objavljeni rezultati do sada najvećeg istraživanja sprovedenog nad ovisnicima o metamfetaminu. Dokaz da se upotreba ove droge koja izaziva ovisnost povezuje sa brojnim problemima oralnog zdravlja bio je tek mit, međutim, najnovije istraživanje pokazuje nesrazmjerno visoku stopu dentalnih bolesti kod ovisnika o ovoj drogi, naročito kod žena.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija, Los Angeles, su u ovom istraživanju ispitivali uzorke i stepen razvoja dentalnih bolesti kod 571 ovisnika o metamfetaminu koji su podvrgnuti sveobuhvatnom oralnom pregledu i psihičkoj procjeni. Otkrili su veliku stopu dentalnih i paradontalnih bolesti kao i vezu između doziranja i reakcije na drogu. Pokazalo se da je visok nivo metamfetamina povezan sa visokom stopom dentalnih bolesti. Preko 96% učesnika su imali problema sa zubnim kavitetima, a kod 58% učesnika je otkriven karijes koji nije liječen. Tek 23% učesnika imali su sve svoje prirodne zube, a skoro 3% učesnika bili su bezubi.

Istraživači su, takođe, otkrili i da je stopa gubljenja zuba i javljanja karijesa, naročito karijesa na prednjim zubima, znatno viša kod žena nego kod muškaraca. Proširenost karijesa koji se nije tretirao kao i korijenskog karijesa se pokazala značajno većom i kod pušača.
Oko 40% učesnika izjavilo je da se stide izgleda svojih zuba.
„Proširenost i uzorci dentalnih i paradontalnih bolesti mogu poslužiti kao upozorenje stomatolozima da eventualno podstaknu pacijente na odvikavanje od metamfetamina i urade planirani tretman. Uspostavljene društvene norme kao što je lijep izgled zuba imaju potencijal da budu okidač koji će olakšati ovisnicima da unesu promjene u svoje ponašanje“, zaključili su istraživači.
Metamfetamin ima stimulantna svojstva koja utiču na centralni nervni sistem i izazivaju tešku ovisnost. U organizam se može unijeti špricom, inhaliranjem kroz nos, putem pušenja ili gutanja. Dugoročna zloupotreba metamfetamina izaziva ovisnost, anksioznost, nesanicu, poremećaje u raspoloženju te nasilno ponašanje. Pored toga, metamfetamin izaziva i različita psihotična ponašanja kao što su paranoja, halucinacije i iluzije. Prema podacima Nacionalne ankete o zdravlju i upotrebi droga 2012., skoro 1,2 miliona osoba (4% populacije u SAD-u) je izjavilo da je koristilo metamfetamin u protekloj godini, dok je 440,000 osoba (0,2%) izjavilo da su ovu drogu koristili prošli mjesec. Prosječna starosna dob novih korisnika o metamfetaminu u 2012. godini bila je 19,7 godina.

Istraživanje pod nazivom „Uzorci dentalnih bolesti kod ovisnika o metamfetaminu“ je objavljeno u decembru kao članak časopisa Journal of the American Dental Association.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International