DT News - Bosnia and Herzegovina - Zubi između spolova ne razlikuju se značajno

Search Dental Tribune

Zubi između spolova ne razlikuju se značajno

Dental Tribune International

Dental Tribune International

pet. 8 veljače 2013

spasiti

Nekoliko morfoloških studija dokazale su spolni dimorfizam u slučaju ljudskih zuba. Primjerice, ženski zubi manji su od muških. Ipak, njemačko Udruženje za spolno specifičnu oralnu i maksilofacijalnu kirurgiju (Deutsche Gesellschaft für geschlechterspezifische Zahn-, Mund- und Kieferheilkunde) nedavno je izvijestilo o studiji u kojoj nisu pronađene značajne razlike između muških i ženskih zuba.

 Istraživanje je provedeno od strane znanstvene skupine koju je predvodio prof. Ralf J. Radlanski iz Centra za oralnu i maksilofacijalnu kirurgiju na kampus u Benjamin Franklin iz Charité medicinskog sveučilišta u Berlinu.
Znanstvenici su željeli ustanoviti da li spol pojedinca može biti identificiran ako se u obzir uzmu samo prednji zubi. Istraživanje je provedeno na način da je svaki sudionik ocjenjivao 50 slika frontalnih zuba muškaraca i žena u dobi između 7 i 75 godina, ali na kojima nije bilo prikazano područje usana. Sudionici su bili doktori dentalne medicine, dentalni tehničari, studenti stomatologije, kao i 50 drugih osoba koji nisu imali teorijsku pozadinu iz stomatologije.
Rezultati su pokazali da je spol mogao biti otkriven u svega 50% slika.
Iako postoje antropološke studije koje tvrde da su dokazale mjerljive morfološke razlike između muških i ženskih zuba, ova studija je pokazala da one nisu vidljive čak ni očima stručnjaka. 70% sudionika je određene pozicije zuba prema spolu pravilno dodijelilo, dok je isti postotak neke druge dodijelio pogrešno.
Pretpostavka da žene imaju zaobljenije zube, a muškarci oštrije,nije mogla biti potvrđena ovom studijom.
Osim toga, suprotno od onoga što se očekivalo od većine sudionika - oblik, veličina i boja očnjaka nisu bili značajni pokazatelji spola.
”U svakodnevnoj praksi relevantno je da li restauracija odgovara licu pacijenta, ali ne i da li je pacijent muško ili žensko”, rekao je Radlanski. ”Prepoznavanje tipično muških ili ženskih zuba ne postoji”, zaključio je na kraju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement