DT News - Bosnia and Herzegovina - Loš izgled zuba spriječava Britance da se smiju na fotografijama

Search Dental Tribune

Loš izgled zuba spriječava Britance da se smiju na fotografijama

Pojavom selfija, belfija i drugih popularnih društvenih i medijskih fenomena je učinila nužnim da se izgleda dobro na fotografijama. To nikada nije bilo važnije. Međutim, anketa je otkrila da se većina Britanaca stidi nasmijati na fotografijama. (Fotografija: GaudiLab/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

uto. 6 listopada 2015

spasiti

LONDON, UK: Ptičica! Iako se koristi da bi nasmijala ljude, ova fraza očigledno izaziva upravo suprotno kod Britanaca. Prema rezultatima najnovije ankete, 8 od 10 Britanaca se brine kako će njihovi zubi mogli izgledati na fotografijama, a skoro svaka druga osoba izrazila želju za promjenom izgleda svoje kompletne zubne strukture.

Istraživanje koje je pokrenula svjetska kompanija zdravstvene brige, Bupa, je ispitalo 2000 osoba o njihovim dentalnim navikama i statvovima o četkanju zuba. Međutim odgovori su pokazali da su Britanci daleko od nacije koja može biti ponosna na svoje zube. Zapanjujućih 81% ispitanika se brine kako će njihovi zubi izgledati na fotografijama dok se 28% ispitanih odbija smijati dok se slika iz straha da će im zubi izgledati neprivlačno na fotografijama ili na društevnim mrežama.
Četerdest dva posto ispitanika je priznalo da su im zubi broj jedan na listi stvari koje bi promijenili kod sebe, 35% ih je priznalo da se stide izgleda svojih zuba dok je 63% ispitanika istaklo da žele bijelije i čišće zube.
Čini se da je svepristuna bijelina zuba slavnih osoba glavni uzrok javljanja ovakvih osjećaja i mišljenja o neadekvatnosti zuba jer je 53% ispitanika izjavilo da se osjeća pod pritiskom da moraju imati besprijekorne zube jer se mjerila ravnaju prema zubima modernih slavnih i javnih osoba.
Stiditi se nasmijati se na fotografijama je jedna stvar, ali anksioznost Britanaca povezana sa njihovim zubima jeste rezultat veoma ozbiljnijeg problema a to je manjak znanja o navikama oralne higijene. Četerdeset sedam ispitanika je priznalo da ne znaju pravilno koristiti četkicu za zube. Anketa je pokazala da pola ispitanika ne koristi sredstvo za ispiranje usta, 9% dijeli četkicu za zube s nekim drugim, a ono što je alarmantno jeste da čak 29% ispitanika ne koristi pastu za zube. Svaki pet ispitanik je odgovorio da redovno koristi žvakaču gumu kao zamjenu za četkanje zuba.
Dr. Steven Preddy, direktor Stomatološke klinike na Bupa stomatoloških uslugama je prokomentarisao istraživanje: „Zabrinjavajuće je to što je naše istraživanje pokazalo koliko ljudi ignoriše pravilno čišćenje zuba četkicom. Savremene električne četkice i intradentalna sredstva nam nude mnoštvo načina za čišćenje zuba. Stoga, ne bi smjeli postojati nikakvi izgovori za nečišćenje zuba po dvije minute dva puta dnevno i za neposjećivanje stomatologa posjećuju. Mi podstičemo ljude da ne zanemaruju svoje zube i desni!“
Kada su u pitanju regije UK-a, ispitanici iz južnozapadne Engleske su se pokazali najodgovornijim; 74% ispitanika čisti zube dva puta dnevno kako se i preporučuje, zatim dolazi Škotska (67%) i Sjeverna Irska (64%). Najgore regije po ovom pitanje su Yorkshire i Humber regije gdje samo 53% ispitanika čisti zube četkicom dva puta dnevno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement