DT News - Bosnia and Herzegovina - NOVI DOKAZI PODRŽAVAJU VEZU IZMEĐU UPALE DESNI I ALZHEIMEROVE BOLESTI

Search Dental Tribune

NOVI DOKAZI PODRŽAVAJU VEZU IZMEĐU UPALE DESNI I ALZHEIMEROVE BOLESTI

New York University, School of Dentistry

New York University, School of Dentistry

čet. 4 listopada 2012

spasiti

 Istraživači fakulteta u New Yorku pronašli su prvi dugoročni dokaz da bolesti desni mogu povećati rizik od kognitivne disfunkcije povezane s Alzheimerovom bolesti kod zdravih pojedinaca kao i kod onih koji su već kognitivno oštećeni. To istraživanje nudi svježe dokaze da upala desni može doprinijeti upali mozga, neurodegeneraciji i Alzheimerovoj bolesti.

 Istraživački tim vođen doktoricom Angelom Kamer, asistenticom na području parodontologije i implantologije, ispitao je podatke skupljane 20 godina koji podržavaju hipotezu moguće veze između parodontoze i Alzheimerove bolesti. „Ovo istraživanje pokazuje da kognitivno normalni subjekti s parodontozom imaju veći rizik od slabljenja kognitivnih funkcija u usporedbi s kognitivno normalnim subjektima s malom upalom ili bez upale desni“, kaže dr. Kamer.
Istraživanje dr. Kamer provedeno u suradnji s dr. Douglasom E. Morseom, profesorom epidemiologije i unaprjeđenja zdravlja na stomatološkom fakultetu sveučilišta u New Yorku i timom istraživača u Danskoj. Istraživanje se nadovezuje na istraživanje dr. Kamer koja je otkrila da osobe s Alzheimerovom bolesti imaju značajno viši stupanj antitijela i upalnih molekula povezanih s parodontalnim bolestima u svojoj plazmi u usporedbi sa zdravim ljudima.
Posljednja otkrića dr. Kamer temelje se na analizi podataka o upali desni i kognitivnih funkcija kod 152 osobe u istraživanju Glostrop Aging Study, kojim su skupljeni medicinski, psihološki, socijalni i podatci o oralnom zdravlju kod žena i muškaraca u Danskoj. Dr. Kamer ispitala je podatke razgranate kroz dvadesetogodišnji period završavajući s 1984. godinom kada su svi ispitanici imali 70 godina. Rezultate je prezentirala 2010. godine na godišnjoj sjednici internacionalne udruge istraživača na području stomatologije u Barceloni u Španjolskoj.
Dr. Kamer planira provesti sljedeće istraživanje koje će uključivati veći i etnički različitiji uzorak ispitanika kako bi dalje istražila vezu između parodontoze i slabe kognicije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement