DT News - Bosnia and Herzegovina - Istraživanje koje daje nade za terapijsko liječenje bolesti desni

Search Dental Tribune

Istraživanje koje daje nade za terapijsko liječenje bolesti desni

Dental Tribune USA

Dental Tribune USA

čet. 28 lipnja 2012

spasiti

Louisville, KY, SAD: Istraživači sa Sveučilišta u Lousivilleu korak su bliže eliminaciji parodontalnih bolesti svojim radom u kojem stvaraju sintetičke molekule koje inhibiraju rast bakterija odgovornih za širenje bolesti u ustima. Otkriće bi moglo dovesti do stvaranja vodice za usta ili zubne paste, koja će spriječiti naseljavanje patogena u ustima.

Donald Demuth, PhD, suradnik dekana za Istraživanje i razvoj pri Uofl School of Dentistry, dobio je patent za svoj rad u razvoju peptida koji inhibiraju interakciju između P. gingivalis i Streptococcus gordonii te sprječavaju kolonizaciju P. gingivalis u ustima. Peptidi su molekule koje nastaju kada sedvije ili više aminokiselina povežu zajedno; oni su materijal za izgradnju proteina u stanicama.
„Kada P. gingivalis uđe u usnu šupljinu, on pokušava stvoriti interakciju s bakterijama S. Gordonii, koje su inače benigni organizmi, da bi stvorio podlogu gdje se može razmnožavati i smjestiti ispod linije desni, gdje zatim dovodi do parodontalnih bolesti.“
„Direktor Uofl grupe za oralno zdravlje i bolesti sustava Richard Lamont, okarakterizirao je ovu bakterijsku interakciju i na osnovu tih istraživanja moj je tim razvio seriju peptida koji sprječavaju međusobno približavanje P. gingivalis i S. gordonii“, navodi Demuth.
Demuth je otkrio da primjena peptida u životinjskom modelu sprječava gubitak kostiju povezan s P. gingivalis- klinički sindrom parodontalne bolesti, ali i širenje bakterija u ustima.
„Ovo je jedan od prvih primjera ciljanih terapijskih pristupa koji mogu kontrolirati parodontalne bolesti.“
Demuth svoje istraživanje provodi u suradnji s Frederickom Luzziom, PhD, profesorom kemije na Uofl Sveučilištu znanosti i umjetnosti. Oni se nadaju daljnjem razvoju organskih molekularnih struktura koje mogu imitirati aktivne peptide.
„Molekule moraju biti moćne i ekonomski prihvatljive da bi se proizvodile. Mi ne znamo za ijednu kemijsku tehnologiju na tržištu koja cilja specifične oralne patogene i ovo je jedan uzbudljiv pothvat“, kaže Luzzio.
Luzzio i Demuth posjeduju patente za određena otkrića koja su povezana s ovim istraživanjem, a trenutno surađuju sa sveučilišnim Uredom za transfer tehnologije kako bi našli industrijskog partnera za licenciranje i komercijalizaciju tehnologije.

(Izvor: Sveučilište u Louisvilleu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement