DT News - Bosnia and Herzegovina - Studije pokazuju nedosljedne preporuke o pranju zuba

Search Dental Tribune

Studije pokazuju nedosljedne preporuke o pranju zuba

Ne postoji jasan konsenzus o najboljoj tehnici četkanja u različitim izvorima (Fotografija: Oksana Kuzmina/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

sri. 1 listopada 2014

spasiti

 London, UK: Poređenjem savjeta o pranju zuba za djecu i odrasle koje daju dentalne kompanije, udžbenici ili dentalne asocijacije došlo se do saznanja da se preporuke o metodama pranja zuba, po pitanju frekvencije i trajanja, do mjere koja nije prihvatljiva. Istraživači upozoravaju da takve nedosljednosti zbunjuju pacijente i umanjuju povjerenje u stomatologiju kao cjelinu.

 "Javnost mora imati ispravne informacije o najboljim metodama za pranje zuba", kazao je autor studije Aubrey Sheiham, počasni profesor na Fakultetu za Dentalno zdravlje, College Univerziteta u Londonu. "Ako ljudi čuju jedno od dentalnih asocijacija, drugo od kompanija koje prodaju četkice i nešto treće od svog stomatologa, ne smijemo se začuditi što ne znaju ispravno prati zube."

Generalno, najčešće preporučena je Bass tehnika, koja uključuje nježno pomijeranje četkice naprijed i nazad kako bi se odstranili ostatci hrane. Međutim, nema naučnog dokaza da je ona učinkovitija od osnovnog četkanja sa četkicom nakrivljenom na 45 stepeni, tvrdi Sheiham. Kako bi se izbjeglo prejako četkanje. Pacijenti bi četkicu trebali držati istom jačinom kao da drže olovku.

Dodatno, analiza je pokazala da se metode koje preporučuju dentalne kompanije razlikuju u savjetima od dentalnih asocijacija, kao što se ralikuju i savjeti u stomatološkim udžbenicima i istraživačkim radovima. Dodatno, istraživači su naišli na još veću razliku u preporučenim metodama četkanja za djecu i odrasle.

Sheiham je dodatno napomenuo da dentalne asocijacije naročito trebaju davati konzistentne smjernice o četkanju zuba. Iako, trenutna neslaganja bi se mogla pripisati nedostatku snažnih dokaza da je jedna metoda sa sigurnošću bolja od neke druge. Dakle, više istraživanja o tome koja je tehnika najjednostavnija i najefikasnija je potrebno.

Studija pod nazivom: "Analiza metoda četkanja preporučenih od dentalnih asocijacija, kompanija koje proizvode zubne paste i četkice i stomatoloških udžbenika", je objavljena 8. augusta u Britanskom Dentalnom Žurnalu. U nju su uključene kompanije koje proizvode zubne paste i četkice, dentalne asocijacije i stomatološki udžbenici iz deset zemalja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement