DT News - Bosnia and Herzegovina - Slijepim osobama vraćen vid pomoću proteze napravljene od zuba

Search Dental Tribune

Slijepim osobama vraćen vid pomoću proteze napravljene od zuba

Osteo-odonto-keratoprosthesis je poznata i kao zub-u-oku hirurgija . (Fotografija: Alila Medical Media)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

sri. 1 listopada 2014

spasiti

 Dizeldorf, Njemačka: Najčešći uzroci sljepila i drugih oštećenja vida su zamućenja rožnice koja nastaju uslijed infekcije, ozljede ili upale. Kao posljedica toga, nedovoljno svjetlosti ulazi u oko i vid je smanjen. Za vraćanje vida, u vrlo posebnim slučajevima, stomatolozi i liječnici iz Dizeldorfa koriste vještački implantat rožnjače koji je napravljen od korijena zuba.

 Ova rijetka koštano-zubna -keratoproteza (osteo-odonto-keratoprosthesis) se najčešće koristi za pacijente sa ozbiljnim oštećenjima vida ili sa slijepim pacijentima koji imaju netaknutu mrežnicu i optički živac ali kod kojih konvencionalna transplantacija rožnjače nije perspektivna.

Tokom ove procedurem zub pacijenta je se ukloni zajedno sa korijenom i dijelom kosti. Nakon što se kruna zuba ukloni, korijen i dio kosti se prerežu po dužini, zatim se napravi otvor u koji se smjesti optički cilindar od pleksiglasa. Kao finalni korak u proceduri, proteza se zašiva na rožnjaču i prekriva oralnom sluznicom.

"Izazov sa vještačkim implantatima rožnjače je povezivanje ne-bioloških materijala sa tkivom samog tijela, tako da se implantat integriše u tijelo dugoročno." kaže prof. Gerd Geerling, direktor Očne Klinike, Univerzitetske bolnice u Dizeldorfu. "Korištenjem koštano-zubne -keratoproteze, postižemo dugotrajnu i čvrstu vezu između vještačke optike koja mijenja prozirnu rožnjaču, i mineralne zubne supstance koja se čvrsto veže za koštano tkivo." Doktori u Dizeldorfskoj Univerzitetskoj bolnici već su koristili ovu metodu za vraćanje vida slijepim pacijentima.

Koštano-zubna-keratoproteza je razvijena od strane talijanskog oftamologa Benedetto Strampelli još 1960-tih godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement