DT News - Bosnia and Herzegovina - Proteze budućnosti...

Search Dental Tribune

Proteze budućnosti...

Dental Tribune International

Dental Tribune International

pet. 7 prosinca 2012

spasiti

 ... će nalikovati zubima morskog psa

 Istraživači s njemačkog Sveučilišta Duisburg- Essen i InstitutaMaxPlancku Düsseldorfu istražili su zube dviju različitih vrsta morskog psa;kratkoperajnog makoa i tigrastog morskog psa. Proučavali su ih s obzirom na njihovu strukturu, sastav i mehanička svojstva. Zubi oba morska psa imaju sličnu kristaliničnu strukturu. Prema istraživačima, unutrašnjost zuba morskog psa sadrži dentin dok se na površini nalazi jako mineralizirana caklina. „Zubi morskih pasa također sadrže fluorapatit, koji je izrazito tvrd mineral, a što nas može dovesti do zaključka da su zubi morskog psa mnogo tvrđi od ljudskih koji sadrže hidroksiapatit – puno mekši mineral“, navodi dr.Matthias Epple, profesor anorganske kemije na Sveučilištu.
Međutim, usporedna analiza otkrila je da je moguće napraviti usporedbu između tvrdoće dentina i cakline ljudskih zubi i zubi morskih pasa.
„Tako je najviše tako zbog mikro i nano strukture naših zubi u kojima su kristali jako uređeni i imaju posebnu strukturu i topografsku orijentaciju“, navodi Epple. Znanstvenici nastavljaju sa svojim istraživanjima i na drugim vrstama morskih pasa, a čak se nadaju uspjeti u kopiranju njihove dentalne strukture kako bi proizvodili proteze u budućnosti. Studija je objavljena u lipanjskom broju časopisa Journalof Structural Biology.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement