DT News - Bosnia and Herzegovina - Istraživanje pokazuje kako pomak prema suvremenoj prehrani utječe na oralno zdravlje

Search Dental Tribune

Istraživanje pokazuje kako pomak prema suvremenoj prehrani utječe na oralno zdravlje

Dental Tribune International

Dental Tribune International

čet. 12 rujna 2013

spasiti

 Novim istraživanjem ljudskih zuba u posljednjih 7 500 godina otkriveno je kako je raznolikost oralnih bakterija u znatnom padu zbog uvođenja onoga iz uzgoja i proizvodnje hrane, posebice uvođenjem obrađenoga šećera. Znanstvenici vjeruju kako je to iznimno pridonijelo razvoju kroničnih oralnih bolesti nakon industrijalizacije.

 U istraživanju je skupina internacionalnih istraživača na Sveučilištu u Adelaidu Australskoga centra za povijesnu DNK ekstrahiralo DNK iz zubnoga kamenca (kalcificirani zubni plak), izuzetoga sa zuba 34 predhistorijska kostura stanovnika sjeverne Europe.

Iscrpnom analizom DNK bakterijskih stanica koje su sačuvane u plaku otkriveno je kako se kompozicija oralnih bakterija prvi put promijenila kad su ljudi postali farmeri, prije otprilike 10 000 godina, što je prouzročilo uvođenje prehrane bogate ugljikohidratima. Nedavno je opet raznolikost oralnih bakterija u naglome padu kad su obrađeni šećer i brašno postali dostupni većini zbog industrijske revolucije – objasnio je prof. Alan Cooper, direktor centra i voditelj istraživanja. Istodobno broj bakterija povezanih s bolestima gingive i zubnoga karijesa puput streptococcus mutans povećao se u usnoj šupljini.

Oralne bakterije kod suvremenoga čovjeka znatno se razlikuju od onih povijesnih populacija i smatra se kako to pridonosi kroničnim oralnim i drugim bolestima u postindustrijskome načinu života – kazao je Cooper.

Prema mišljenju istraživača, rani kosturi farmera su pokazali spektar patoloških stanja povezanih s promjenom prehrane u odnosu na zadnje lovce skupljače, uključujući znatno smanjenje prosječne visine i učestalije pojave bolesti poput artritisa i tuberkuloze.

“Usta suvremenoga čovjeka su praktički u konstantnome stanju bolesti,“ zaključio je Cooper.

Iako je važnost mikroba za ljudsko zdravlje u konstantnu usponu, utjecaj evolucijskih promjena na oralne mikrobakterije ostao je do sada relativno nepoznat, uglavnom zbog nedostatne potrebne tehnologije. Cooper je radio na projektu tijekom posljednjih 17 godina. Ova studija je prva demonstrirala kako DNK preživljava u zubnome kamencu dugi niz godina i precizno prikazuje koje su oralne bakterije prisutne u ustima osobe tijekom života – naveo je Cooper.

Studija naslovljena “Sequencing ancient calcified dental plaque shows changes in oral microbiota with dietary shifts of the Neolithic and Industrial revolutions” (Sekvenciranje antičkoga kalcificiranog dentalnoga plaka pokazuje promjene u oralnih mikrobakterija s promjenom prehrambenih navika neolitičke i industrijske revolucije), prije izdavanja je objavljena online 17. siječnja u časopisu “Nature Genetics.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement