DT News - Bosnia and Herzegovina - Proslave "Osmijeh za život" širom svijeta u sklopu Svjetskog dana oralnog zdravlja

Search Dental Tribune

Proslave "Osmijeh za život" širom svijeta u sklopu Svjetskog dana oralnog zdravlja

WOHD obilježava se u cijelom svijetu 20. marta . A kolaž WOHD 2015 plakata biti će prikazan na Times Square u u New Yorku danas. ( Slika : FDI )
Dental Tribune International

Dental Tribune International

pet. 20 ožujka 2015

spasiti

Ženeva, Švicarska: Danas je Svjetski dan oralnog zdravlja i države iz cijeloga svijeta proslavljaju oralno zdravlje koje omogućava zdrav osmijeh tokom čitavog života. Danas će oko 95 država, 65 nacionalnih udruženja u okviru Svjetske stomatološke federacije, 30 nacionalnih stomatoloških udruženja studenata i partneri Svjetskog dana oralnog zdravlja udružiti snage kako bi u sklopu brojnih događaja promovisale svijest o važnosti oralnog zdravlja i njegovim dalekosežnim posljedicama.

S ciljem postizanja najvećeg utjecaja, aktivnosti koje su planirane ove godine uključuju Dentolimpijadu (igre oralnog zdravlja za djecu) u Boliviji, fash mob (muzički nastup) u organizaciji studenata stomatologije u Italiji, besplatne kontrole oralnog zdravlja za više od 1000 studenata u Keniji, te maraton za stomatološke stučnjake ispred piramida u Egiptu.

Također, poruka "Osmijesi za život" će biti emitovana čitavom svijetu na ogromnom ekranu NASDAQ na Times Squareu u New Yorku, uključujući kolaž prikaze plakata Svjetskog dana oralnog zdravlja 2015 koje su korisnici napravili pomoću posebne aplikacije na internet stranici Svjetskog dana oralnog zdravlja. Oralne bolesti pogađaju većinu odraslih osoba širom svijeta, te čak 90 posto školske djece. Oralne bolesti predstavljaju ogroman teret za cjelokupno zdravstveno stanje, a naročito u slučajevima osoba u ugroženim i siromašnim područjima. Glavni problemi su karijes, parodontne bolesti i karcinom oralne šupljine.

Danas će i Dr Tin Chun Wong, Predsjednik Svjetske stomatološke federacije, održati govor u sklopu proslave Svjetskog dana oralnog zdravlja koju su organizovali Indonezijsko stomatološko udruženje i kompanija Unilever. "Želio bih iskoristiti ovu priliku da se zahvalim svim nacionalnim stomatološkim udruženjima, studentima stomatologije i drugim partnerima na njihovom radu s ciljem prenošenja poruke 'Osmijeha za život' putem proslava, te lokalnih, regionalnih ili nacionalnih događaja za promovisanje svijesti o važnosti oralnog zdravlja", rekao je Wong. " "Bolje spriječiti nego liječiti" je stara izreka; učinimo je novom upravo danas na Svjetski dan oralnog zdravlja 2015 kako bismo doprinijeli borbi za 'Osmijeh za život' za svakoga, bez obzira gdje žive. "

Ove godine je proslava Svjetskog dana oralnog zdravlja uspješna zahvaljujući pomoći četiri globalna partnera koji su pružili svoju podršku širom svijeta kako bi se osigurao uspjeh svih aktivnosti. U znak priznanja, Wong je rekao: “Listerine, Unilever, Henry Schein i Wrigley Oral Healthcare Program su pružili svu podršku kako bi Svjetski dan oralnog zdravlja 2015 bio najveća proslava do sada u smislu svih država i udruženja koji su učestvovali, te im se ovom prilikom zahvaljujemo na njihovoj stalnoj podršci.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement