DT News - Bosnia and Herzegovina - Studija otkriva: Edukacija o oralnom zdravlju nije dovoljna

Search Dental Tribune

Studija otkriva: Edukacija o oralnom zdravlju nije dovoljna

Međunarodni istraživači iz Cochrane grupe za javno zdravstvo imaju cilj utvrditi koje su marketinške strategije najefikasnije i najpravednije u sprječavanju lošeg oralnog zdravlja. (Fotografija: Anna Hoychuk/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

pon. 24 travnja 2017

spasiti

MELBURN, Australija: Procjenjivajući efikasnosti marketinških strategija za održavanje oralnog zdravlja i sprječvanje zubnog karijesa i paradontalne bolesti kod djece, istraživači iz Cochrane grupe za javno zdravstvo otkrili su da sama edukacija o oralnom zdravlju, u vidu predavanja, videa, stripova i brošura, nije dovoljna.

Analizirajući rezultate 38 međunarodnih studija, istraživači iz Cochrane grupe otkrili su da edukacija o oralnom zdravlju kao samostalna mjera prevencije nije imala značajniji uticaj u sprječavanju karijesa na površinama stalnih ili mliječnih zuba. Ipak, pregled studija je pokazao da su neke od njih potvrdile poboljšanja u zdravstvenom stanju gingive, navikama oralne higijene i oralne čistoće.
„Postoji jedna generalna percepcija o edukaciji oralnog zdravlja kao nečemu što će promijeniti navike rizične po oralno zdravlje i što će promovisati navike dobre po oralne zdravlje“, izjavila je dr. Shalika Hegde komentarišući rezultate objavljene u članku na DrBicuspid.com. Dr. Hegde je kolega istraživač u Dentalnim zdravstvenim uslugama u Melburnu, a ujedno je i član Cochrane grupe za javno zdravstvo. „Međutim, ovakvo razmišljanje je u potpunosti pogrešno jer samostečeno znanje ne može samo dovesti do promjena u navikama održavanja oralnog zdravlja koje će postati ustaljena praksa“, istakla je Hegde.
Zajedno sa drugim mjerama kao što su četkanje zuba pastom za zube sa fluoridom, promocija važnosti oralnog zdravlja se općenito shvata efikasnom u smanjivanju karijesa na mliječnim zubima kod djece. Pored toga, istraživači su otkrili da je edukacija o oralnom zdravlju u edukacijskom okruženju u kombinaciji sa profesinalnom oralnom brigom na dentalnoj klinici efikasna u sprječavanju nastanka karijesa na stalnim zubima kod djece.
Hedge je istakla za Detnal Tribunal Online da postoji još jedan intervencijski pristup za smanjivanje pojave zubnog karijesa kod djece koji mnogo obećava, mada su potrebna dodatna detaljnija istraživanja na ovu temu, a to je poboljšavanje pristupa fluoridu u različitim formama te smanjeno konzumiranje šećera. Rezultati ovog pregleda će generalno imati uticaj na svjetskom nivou u oblasti pružanja oralne brige i promocije oralnog zdravlja, istraživanja na ovu temu, kreiranja politike poslovanja kao i prakse, zaključila je Hedge.
Ovaj pregled je bio prvi pregled ove vrste koji je uključio podatke o 119.789 djece iz 21 zemlje iz studija sprovedenih u periodu od januara 1996. godine do aprila 2014. godine. Sve studije uključene u pregled su se fokusirale na promociju oralnog zdravlja unutar zajednice s ciljem sprječavanja zubnog karijesa i paradontalne bolesti kod djece od rođenja do 18. godine života.
Pregled pod naslovom „Intervencije za promociju oralnog zdravlja kod djece unutar zajednice“ objavljeno je online 15. septembra u Cochrane Bazi podataka sistematskih pregleda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement