DT News - Bosnia and Herzegovina - Studija otkrila razlike u preciznosti intraoralnih skenera

Search Dental Tribune

Studija otkrila razlike u preciznosti intraoralnih skenera

Poređenje deset intraoralnih skenera od različitih proizvođača je otkrilo razlike u preciznosti. (Slika: anatoliy_gleb/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

čet. 25 veljače 2021

spasiti

SEUL, Južna Koreja: I dok intraoralni skeneri postoje više od trideset godina te njihova upotreba u stomatologiji raste svakim danim, obavljeno je nekoliko ispitivanja koja su procijenila 3D preciznost digitalnih implantatskih skenera. S obzirom na to da nepodudaranja između implantatskih komponenti moraju biti minimalna, istraživači sa Stomatološkog fakulteta na Državnom univerzitetu Seul su procijenili tačnost deset intraoralnih skenera u određivanju pozicija za simulirane skenove tijela implantata.

Istraživači su testirali početnu hipotezu da neće biti neke značajne razlike u 3D preciznosti među intraoralnim skenerima te da pozicija skeniranog tijela implantata neće imati nikakvog uticaja na tačnost skenera.

Istraživači su ispitivali rad sljedećih skenera: CEREC Omnicam i CEREC Primescan (Dentsply Sirona), CS 3600 (Carestream Dental), DWIO (Dental Wings), i500 (Schütz Dental), iTero Element (Align Technology), PlanScan (Planmeca), TRIOS 2 i TRIOS 3 (3Shape) te True Definition (3M). Procjenjivala se sposobnost aparata da usvoji precizne pozicije šest cilindara koji su predstavljali simulaciju skeniranih tijela implantata na djelimično bezubnom modelu. Digitalni skenovi iz intraoralnih skenera su upoređeni sa podacima koji su dobiveni putem mašine za mjerenje koordinata. Također, izračunato je izvlačenje stvarnih pozicija šest cilindara duž x, y i z osa te cjelokupna 3F devijacija digitalnih skenova.

Nasuprot prvoj nultoj hipotezi, istraživači su otkrili da vrsta intraoralnog skenera i pozicija simuliranih skeniranih, cilindričnih tijela utiče na stepen i pravac devijacije u preciznosti. Najniži stepen devijacije je zabilježen u cilindru koji se nalazi blizu izvora, dok se najviši stepen devijacije pojavio na kontralateralnoj strani svih testiranih skenova. CEREC Primescan i TRIOS 3 su pokazali najveći nivo tačnosti, a iza njih su se našli i500, TRIOS2 te iTero Element koji su pokazali neke razlike, ali one nisu statistički bitne. DWIO i PlanScan su pokazali najmanje preciznosti u djelimično bezubnim mandibularnim digitalnim skenovima implantata.

Druga hipoteza nulta hipoteza, koja kaže da pozicija skeniranog tijela nema nikakav uticaj na tačnost, je također odbačena jer se u digitalnim skenovima pokazala devijacija u udaljenost od izvora. Šta to je skener bilo više udaljen od izvora, javljala se veća devijacija. Ovu rezultati su u skladu sa rezultatima prethodnih studija koje pokazuju smanjenju tačnost skenova digitalnih implantata zahvaljujući nagomilavanju grešaka tokom spajanja slika.

Istraživačka grupa je, također, primijetila da su ograničenja studije bila ta što su digitalni otisci prikupljeni u in vitro modelu, što ja različito u odnosu na in vivo scenarije u kojima na ishod mogu uticati razni faktori poput pokretanja pacijenta, prisustva mekog tkiva, te vlažnost.

Autori studije su zaključili: „Preporučuje se korištenje intraoralnog skenera koji je u mogućnosti da proizvede precizne skenove punog luka, naročito za pravljenje dugoročnih proteza ili pomgala.“

Istraživanje pod naslovom „Trueness of ten intraoral scanners in determining the positions of simulated implant scan bodies“ je objavljeno 28. januara 2012. godine u Naučnom istraživanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement