DT News - Bosnia and Herzegovina - Najbolje profesije: Stomatologija na listi top deset poslova u 2021. godini

Search Dental Tribune

Najbolje profesije: Stomatologija na listi top deset poslova u 2021. godini

Izvještaj o profesijama u SAD-u otkriva da poslovi u oblasti brige o oralnom zdravlju nude veću platu i nižu stopu nezaposlenosti. (Fotografija: wavebreakmedia/Shutterstock)
Jeremy Booth,DentalTribune International

Jeremy Booth,DentalTribune International

sri. 17 ožujka 2021

spasiti

VAŠINGTON, SAD: Ove godine je bilo samo devet profesija koje su bile bolje od profesije stomatologa kako pokazuje lista najboljih poslova u SAD-u 2021. koju je sačinio News & World Report u SAD-u. Ova medijska kompanija pravi godišnju listu najbolje rangiranih profesija i istraživanja povezanih sa profesijama, a ove godine se profesija stomatologa našla na devetom mjestu na listi Najboljih poslova 2021.

US News izvještava da profesija stomatologa ne samo da donosi visoke plate i nisku stopu nezaposlenosti, već nudi i vrsne prilike za zapošljavanje. Također je zabilježeno da stomatolozi imaju prosječna primanja od 155.600 dolara (127.850 €), stopa nezaposlenosti iznosi 0,2% te se procjenjuje da će biti otvoreno 3.700 radnih mjesta u oblasti stomatologije u narednom desetljeću. Stomatologija je prošle godine bila na drugom mjestu na listu, a prvo mjesto je zauzela 2017. godine.

Izvještaj, koji se uveliko oslanja na istraživanje i informacije iz SAD-a te se tako odnosi samo na ovu državu, je zabilježio da stomatolozi dugo rade, čak i preko 60. godine, imaju prosječan nivo stresa te nadprosječnu fleksibilnost u poslu.

Poslovi vezani za zdravstvenu brigu su zauzeli 42 od 100 najboljih poslova te se većina profesija nalazi u top 10 najboljih. Antonio Barbera, urednik za savjetovanje potrošača u US News, je istakao da su ova saznanja stigla u vrijeme kada je zdravstvena briga važnija nego ikada prije. „Globalna pandemija je povećala potrebu za zdravstvenim radnicima i vrijednost cijele profesije. Ovogodišnje rangiranje je potvrdilo da je ovo dobar sektor karijere za mnoge, sa visokom prosječnom platom i niskom stopom nezaposlenosti“, prokomentarisao je Barbera u priopćenju za medije.

Profesija ortodonta se našla na 11. mjestu na listi 100 najboljih poslova, te vidimo da je bila vrlo blizu da se nađe u top 10 najboljih poslova. Najbolja tri posla su liječnik pomoćnik, softver developer te medicinska sestra.

Profesije oralne zdravstvene brige neke od najbolje plaćenih poslova

Poslovi u sklopu oralne zdravstvene brige su zauzeli tri mjesta od deset na listi najbolje plaćenih poslova. Anesteziolozi su se našli na prvom mjestu sa prosječnom platom od 208.000 $, a oralni i maksilofacijalni hirurzi su rangirani kao treći, ortodonti na petom mjestu, a protetičari na šestom mjestu.

Iz US News-a ističu da najmanje plaćeni oralni i maksilofacijalni hirurzi zarađuju 173.470$, ortodonti 139.330$, a protetičari 127.690 $. Oralni i maksilofacijalni hirurzi se susreću sa stopom nezaposlenosti od 0,3%, tek neznatno većom od stope nezaposlenosti od 0,2% koja je zabilježena kod ortodonata i protetičara.

Prema izvještaju, prosječni američki oralni i maksilofacijalni hirurg te protetičari rade do starosne dobi preko 60 godina te imaju nizak nivo stresa kao i dobar balans između privatnog života i posla. US News ističe da američki ortodonti, također, rade do starosne dobi preko 60 godina i imaju ispodprosječni nivo stresa te nadprosječnu fleksibilnost u poslu.

Kako bi sakupili sve potrebne informacije za rangiranje, US News su identifikovali poslove sa najboljim potencijalom za zapošljavanje na osnovu podataka Biroa za statistiku zapošljavanja u SAD-u. Poslovi su potom bodovani po seriji različitih osnova: obim rasta, postotak rasta u periodu od 10 godina, prosječna plata, stopa zapošljavanja, izgledi za zapošljavanje u budućnosti, nivo stresa te balans posla i privatnog života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement