DT News - Bosnia and Herzegovina - FDI vas poziva da u novoj godini ostavite duhan

Search Dental Tribune

FDI vas poziva da u novoj godini ostavite duhan

Prestanak pušenja ima izuzetno dobar učinak na vaše zdravlje s obzirom da upotreba duhana može dovesti od pojave opasnih bolesti kao što je oralni karcinom. (Slika: thinkstockpohoto)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

pon. 12 siječnja 2015

spasiti

ŽENEVA, Švicarska: Kako se približava Svjetski dan oralnog zdravlja 2015, FDI Svjetska stomatološka federacija poziva ljude na donošenje novogodišnjih odluka koje su dobre za njihovo zdravlje i tako smanje upotrebu duhana u novoj godini ili da ga u potpunosti prestanu konzumirati. Ovaj dio kampanje Svjetskog dana oralnog zdravlja 2015 nosi naziv “Osmijeh za život”. FDI poziva i zdravstvene stručnjake da doprinesu spriječavanju upotrebe duhana.

Postoje brojne vrste duhana dostupne širom svijeta uključujući cigarete različitih proizvođača, cigarete koji sami motate, duhan za udisanje, žvakanje i td. Sve vrste stvaraju ovisnost i veoma su štetne po naše zdravlje. Upotreba duhana uveliko povećava rizik od velikog broja ozbiljnih oralnih problema kao što su karcinom usne duplje, bolest desni, preuranjeno gubljenje zuba, gubljenje prirodne boje zuba, neugodan zadah te oštećenje čula okusa i mirisa.

Karcinom usne duplje je jedan od najrasprostranjenijih karcinoma širom svijeta te se, kako izvještava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), javlja češće kod muškaraca nego kod žena. Prekomjerno konzumiranje alkohola i upotreba duhana, čak i u obliku bez dima, su ključni faktori koji dovode do pojave oralnog karcinoma te se procjenjuju kao glavni uzročnici u 90% slučajeva oralnih karcinoma širom svijeta. Ovaj postotak se može znatno smanjiti kroz smanjenu upotrebu duhana i unošenja alkohola.

U razgovoru o opasnim rizicima kojima se izlažu korisnici duhana, dr. Patrick Hescot, novoizabrani predjesnik FDI-a, ističe: „Da bi se smanjio rastući rizik od oralnog karcinoma, gubljenja zuba i antisocijalnih efekata kao što je neugodan zadah, krajnje je vrijeme da se smanji ili, što bi bilo idealno, potpuno ukine upotreba duhana. Upotreba duhana, u bilo kojem obliku, je veoma opasna za zdravlje, naročito oralno zdravlje. Zar vam trebaju bolji razlog od ovog da u svoje novogodišnje odluke uključite i prestanak upotrebe duhana?“

FDI takođe poziva i zdravstvene stručnjake da se uključe u aktivnosti koje sprječavaju upotrebu duhana. Stomatolozi i njihovi timovi mogu značajno pomoći u dostavljanju važnih poruka pacijentima, upozoriti ih na opasnosti kojima nas duhan izlaže, te pomoći pacijentima u identifikaciji ključnih faktora rizika i ranih pokazatelja oralnog karcinoma, bolesti desni te drugih problema oralnog zdravlja. Pacijenti nisu uvijek u stanju da sami prepoznaju simptome u ranoj fazi bolesti. Stoga, FDI sa svojim partnerima poziva pacijente svih starosnih dobi da redovno zakazuju stomatološke preglede.

Dr. Tin Chun Wong, predsjednica FDI-a, ističe: „Sprečavanje je ključno, a većina oralnih bolesti uključujući i one povezane sa upotrebom duhana, se može spriječiti. Pored truda samih pacijenata potrebno je da i pružatelji usluga oralnog zdravlja odigraju svoju ulogu u promovisanju zdravog načina života tako što će u svoju praksu uključiti i programe o prestanku pušenja. Vrijeme je da ovog januara ostavite cigarete i nađete razlog za dugotrajan osmijeh.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement