DT News - Bosnia and Herzegovina - Istraživanja ukazuju kako je dentinska preosjetljivost najveća kod mladih odraslih žena

Search Dental Tribune

Istraživanja ukazuju kako je dentinska preosjetljivost najveća kod mladih odraslih žena

Dental Tribune International

Dental Tribune International

čet. 6 lipnja 2013

spasiti

 Žene u dobi od 18 do 44 godine koje koriste sredstva za izbijeljivanje, koja se mogu primjenjivati kod kuće, i imaju povučenu gingivu mnogo su podložnije čestoj boli zuba.

 Novim usporednim istraživanjem provedenim na više od 800 odraslih osoba u Americi se pokazalo kako jedan od osam pacijenata pati od dentinske preosjetljivosti. Pojava je bila vrlo česta kod pacijenata mlađih od 65 godina, posebice kod žena.
Istraživanje je trajalo od rujna 2010. do svibnja 2011. godine u 37 stomatoloških ordinacija u Northwest Practice- based Research Collaborative in Evidence- based DENtistry, istraživačkoj mreži koju čine stomatolozi opće prakse, pedodonati i ortodonati u Idahu, Montani, Oregonu; Utahu i Washingtonu. U istraživanju je sudjelovalo 787 odraslih osoba.
Ukupno 40 posto ispitanika je izjavilo kako je iskusilo bol, osjetljivost ili nelagodu u zubima ili gingivi. Oko 64 posto pacijenata se očitovalo kako su se simptomi pojavili oko 6 mjeseci prije istraživanja i njih više od 88 posto je priopćilo kako osjeti bol dulje vrijeme ili povremeno.
Prema istaživanju, njih oko 12 posto je imalo dijagnosticiranu dentinsku preosjetljvost. Ti pacijenti uglavnom su bili žene (56 posto), i imali su visoku učestalost povlačenja gingive (58 posto). Pojava je bila češća u dobi od 18 do 44 godine u odnosu na pojavu kod ispitanika starijih od 65 godina.
Istraživači su otkrili kako je više od 50 posto pacijenata koristilo terapijska sredstva za kućnu upotrebu, dok je samo 22 posto pacijenata potražilo ordinacijsku terapiju dentinske preosjetljivosti. Više od 50 posto pacijenata u prvoj skupini je izjavilo kako terapija nije bila uspješna ili da je bila učinkovita manje od 6 tjedana. Kućna terapija je omogućila kontinuirano olakšanje kod oko 38 posto pacijenata.
Budući da podaci o učestalosti dentinske preosjetljivosti u prijašnjim istraživanjima iznimno variraju, potrebno je obaviti mnogo opsežnije istraživanje za razumijevanje pojave takvoga stanja kako bi se razvile terapije za osjetljive zube koje bi bile uspješnije - zaključili su istraživači.
Rezultati istraživanja su objavljeni u ožujku u izdanju “ Journal of the American Dental Association“ (Časopis Američke stomatološke udruge).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement