DT News - Bosnia and Herzegovina - Neutronska tomografija omogućava “pogled” u unutrašnjost zuba

Search Dental Tribune

Neutronska tomografija omogućava “pogled” u unutrašnjost zuba

Nemački naučnici ističu da je neutronska tomografija "nežna" metoda za istraživanje unutrašnjosti zuba. (Slika: Elsevier Ltd.)

uto. 18 rujna 2018

spasiti

BERLIN, Njemačka: Tehnike snimanja na bazi neutronskih zraka se ubrzano razvijaju i postaju mnogostrano primjenjive zbog svoje nedestruktivnosti. Naučnici iz Helmholtz-Zentrum Berlin su nedavno objavili obiman i sveobuhvatan pregled procesa neutronske tomografije, koja pokazuje revolucionarnost primene u raznim područjima, između ostalog i u stomatologiji.

Prednost ove metode leži u činjenici da neutroni mogu duboko da penetriraju u uzorak, a da ga ne unište. Pored toga, neutroni mogu da naprave razliku između lakih hemijskih elemanata kao što su vodik i litijum, i supstanci koje sadrže vodik. S obzirom da sami neutroni posjeduju magnetni momenat, oni reaguju na najmanje magnetske karakteristike u materijalu. Sve ovo čini neutronsku tomografiju sveobuhvatno primjenjivom moćnom tehnikom za naučna istraživanja koja pravi 2D i 3D snimke, koji se izračunavaju kroz absorpciju neutrona iz uzorka.

Naučnici naglašavaju da je do napretka na ovom polju poslednjih godina došlo usled smanjenja rezolucije na mikrometarske vrednosti, što ovu tehniku čini deset puta boljom od klasične rendgenske tomografije. Pored poboljšanja kvaliteta snimaka, netronska tomografija omogućava i puno brže pravljenje snimaka, što povećava primenjivost ove tehnike u naučnim istraživanjima

Primena neutronske tomografije ima veoma širok spektar, kao što je npr. istraživanje strukture zuba, nadzor prenosa litijum jona u baterijama, analiza jačine u industrijskim komponentama, analiza kostiju ili korena zuba, kao i nedestruktivna analiza istrojskih artefakata.

“Neutronska tomografija ima mnogostruku primjenjivost. Trenutno radimo na daljim istraživanjima u cilju napretka ove metode, s nadom da će ova metoda biti više dostupna u svakodnenoj primeni,” izjavio je autor ove naučne studije Dr Nikolay Kardjilov sa Helmholc centra za primejnjene materijale iz Berlina.

advertisement
advertisement