DT News - Bosnia and Herzegovina - Dentalna smola koja se koristi u 3D printanju može ugroziti reproduktivno zdravlje

Search Dental Tribune

Dentalna smola koja se koristi u 3D printanju može ugroziti reproduktivno zdravlje

Nedavno sprovedena studija je otkrila da smola koju je moguće isprintati uz pomoć 3D printera, a koja se koristi za proizvodnju oralnih retainera, uz druge primjene može imati i negativni učinak na reproduktivno zdravlje žena. (Fotografija: Vladimka production/Shutterstock)

uto. 16 veljače 2021

spasiti

ČIGAKO/EVANSTON, Il., SAD: Nedavni razvoj predstavljanja smole na tržištu kao biokompatibilnog materijala je doveo do rasprostranjene upotrebe smole u 3D printanju za izrade medicinskih naprava i inženjerski konstruiranih tkiva. Međutim, istraživači sa Northwest univerziteta u Čikagu i Evanstonu su otkrili da smole koje je moguće koristiti u 3D printanju za dentalnu upotrebu luče jedinjenja koja mogu izazvati opasne, toksične učinke u jajnicima te preuranjeno kretanje jajašca koji bi vremenom bilo oplođeno.

Iako već postoje studije koje su se bavile ispitivanjem moguće toksičnosti zbog izloženosti materijalima 3D printanja, nijedna studija nije ispitivala moguću toksičnost za reproduktivni sistem sisara koju izazivaju ovi materijali.

„Uprkos otkrićima dosegnutim u oblasti materijala za 3D printanje u posljednjih 20 godina, još uvijek se rijetko dešava da se potencijalni učinak novih materijala na reproduktivno zdravlja rigorozno i temeljito izučava uprkos njihovoj sveprisutnoj upotrebi u svakodnevnom životu“, rekla je za saopćenje za medije dr. Francesca Duncan, koautorica studije i vanredna profesorica porodiljstva i ginekologije Feinbeg medicinskom fakultetu na Northwest univerzitetu.

Prema riječima doktorice Duncan, tržište providnih folijica koje koriste smole poput Formlab Dental SG (DSG) i Dental LT (DLT) je postao biznis od više milijardi dolara tokom proteklih nekoliko godina, te neke kompanije koriste tehnike 3D printanja u proizvodnji zahvaljujući brzini proizvodnje koja se javlja u ovom procesu.

Istraživački tim je otkrio toksičnost za ženski reproduktivni trakt tokom upotrebe tehnologije za 3D printanje koja se koristi za kreiranje prvih ex vivo modela. Otkrili su i da su toksični ishodi DTL-a opasniji u odnosu na one koji proizilaze od DSG-a. Zahvaljujući tome i činjenici da je DTL namijenjen za proizvodnju oralnih retainera, koje pojedinci nose u dužem vremenskom periodu što rezultira dužoj izloženosti toksičnim komponentama, istraživači su se fokusirali na analiziranje DTL-a.

Okarakterisali su eulate smole DTL-a kao eulate koji koriste masivnu spektroskopiju i identifikovali Tinuvin 292 (BASF), komercijalni lagani stabilizator koji se često koristi u proizvodnji plastičnih materijala, kao glavnu komponentu. Istraživači su pripisali značajni nivo toksičnosti ovoj supstanci.

Važnost rezultata ove studije bi se mogla proširiti i izvan okvira procesa 3D printanja jer je Tinuvin 292 često korišten dodatak u proizvodnji raznih vrsta plastičnih proizvoda, istakla je Duncan.

„Naši rezultati su izuzetno važni jer pokazuju eulate iz materijala koji se vrlo često koriste u 3D printanju i koji su označeni kao „biokompatibilni“, a ustvari imaju negativne učinke na reproduktivno zdravlje“, dodala je dr. Duncan te je naglasila da „postoji hitna potreba za boljim razumijevanjem identiteta i biološkog učinka jedinjenja koja se luče iz ovih materijala“.

Istraživački tim je naglasio da, iako su obje DSG i DLT označene kao biokompatibilni fotopolimeri, njihovi „rezultati pokazuju da je kontekst biokompatibilnosti ovih materijala upitan.“ Istakli su da, uprkos važnosti reproduktivnog zdravlja, certificiranje biokompatibilonosti od strane Internacionalne organizacije za standardizaciju ne zahtijeva testiranje na sigurnost za reproduktivno zdravlje, osim u slučajevima kada materijali dolaze u direktni dodir za reproduktivnim tkivom.

„Rezultati pokazuju toksičnost za reproduktivno zdravlje koja bi trebala biti prioritet u karakterizaciji svih materijala s kojima ljudska bića dolaze u kontakt ili u medicinskom okruženju ili u svakodnevnom životu“, istakla je dr. Duncan.

Istraživači su izjavili da će biti potrebno da se sprovedu dalje studije kako bi se ispitao i in vivo učinak, s obzirom na to da je trenutna studija ponudila dokaze samo za in vitro okruženje. Pored toga, bit će od velike važnosti ispitati i toksičnost na muški reproduktivni sistem kako bi se identifikovale razlike po spolovima. Još jedno područje interesa za ispitivanje jeste karakterizacija otpuštanja i nivoi izloženosti Tinuvinu 292 među ljudima, i u slučajevima medicinskih i svakodnevnih potrošačkih proizvoda.

Istraživanje pod naslovom „Dental resins used in 3D printing technologies release ovo-toxic leachates“ je objavljeno u Tomu 270 Hemosfere.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement