DT News - Bosnia and Herzegovina - Završen još jedan međunarodni Competence in Esthetics dentalni simpozijum

Search Dental Tribune

Završen još jedan međunarodni Competence in Esthetics dentalni simpozijum

Dental Tribune International

Dental Tribune International

uto. 20 studenoga 2018

spasiti

Competence in Esthetics 2018 dentalni simpozijum očekivano uspješan Jedan od najvažnijih događaja u regionu, Competence in Esthetics, je održan u subotu 10. novembra 2018 u Beogradu. U organizaciji Ivoclar Vivadenta, 1.200 posjetioca iz 12 zemalja imalo je priliku čuti predavanja 9 predavača iz 8 zemalja, što je još jednom etabiliralo Ivoclar Vivadent kao jednog od najuspješnijih proizvođača na polju dentalne medicine.

Nakon spektakularnog svečanog otvaranja, neki od najboljih svjetskih stručnjaka iz oblasti dentalne medicine održali su niz inspirativnih predavanja. Simpozijum se završio u ranim jutarnjim satima nakon Esthetic zabave Ivoclar Vivadent-a. Moderatori simpozijuma su bili renomirani prof. dr. Aleksandar Todorović i dr. Igor Ristić koji su se pobrinuli da posjetioci nakon svakog predavanja imaju priliku da postavljaju pitanja i učestvuju u interesantnim i infomativnim panel diskusijama. Tema ovogodišnjeg simpozijuma bila je "Istraživanje digitalne budućnosti". Predavači su predstavili najnovije tehnologije i inovacije iz oblasti dentalne medicine koje omogućavaju bolje planirane, efikasnije i optimizirane procese u postizanju visoko estetskih i funkcionalnih rezultata.

Ivoclar Vivadent je ugostio neke od najcjenjenijih stručnjaka iz stomatologije i, uz najsuvremeniju tehničku postavu na sceni, obezbijedio pozornicu i okruženje dostojno predavača tog kalibra. Mogućnost stvaranja inspirativne klime za učenje, koja podstiče umrežavanje i razmjenu znanja, predstavlja još jednu osobinu koja čini Ivoclar Vivadent posebnim. U svom pozdravnom govoru Gernot Schuller, viši direktor za Austriju, Istočnu Evropu i Mediteran, predstavio je inovacije koje je Ivoclar Vivadent kompanija donijela na tržište u protekloj godini i govorio o idejama koje su pokretačka snaga uspjeha Ivoclar Vivadent-a.

IvoSmile

Ivoclar Vivadent kompanija je na ovom simpozijumu zvanično predstavila još jedan novitet – IvoSmile aplikaciju. Ivo Smile je prva aplikacija za proširenu stvarnost koja se može koristiti u stomatološkom uredu ili laboratoriji. Aplikacija omogućava bolju komunikaciju između zubara ili zubnog tehničara i pacijenta i na taj način uvodi još jedan korak „konsultiraj‟ u Ivoclar Digital tijek rada koji glasi: konsultiraj - dizajniraj - odluči - napravi. Publika je imala priliku da iz prve ruke dobije uvid u aplikaciju od jednog od IvoSmile dizajnera, Nemanje Bartolovića, kao i da testira aplikaciju na izložbenom štandu IvoSmile-a. Dr. Ivan Puljić, renomirani stomatolog i ponosni korisnik aplikacije, izrazio je zadovoljstvo rekavši: "Aplikacija je efikasna i vrlo jednostavna za korištenje. Samoobjašnjiva je i sigurno ću je koristiti u svom svakodnevnom radu".

Mogućnosti digitalne stomatologije

Tijekom tročasovnog predavanja, podijeljena u dva dijela, Dr. Gürel, doc. Prof. Koubi i Hilal Kuday su pokazali da pomoću digitalizacije doktori dentalne medicine i dentalni  tehničari mogu ne samo da pruže veoma prihvatljive i visoko funkcionalne rezultate, već i da idu korak dalje i razmotre psihološke i pojedinačne faktore kako bi kreirali personalizovanu restauraciju koja je savršeno pogodna za pacijenta. Predavači su predstavili dva računarska programa Visagism i Rebel, koji omogućavaju takav personalizovan dizajn osmijeha. Slično tome, Pontus Degerlund, ispred grupe Planmeca, u svom predavanju pod nazivom "Digitalni tijek rada u suvremenoj stomatologiji" dao je pregled softverskih programa i alata koje Planmeca nudi za optimizaciju tijeka rada u stomatološkoj laboratoriji. Lóránt Stumpf je govorio o kopiranju prirode u stomatološkoj laboratoriji i objasnio publici pojedinačne korake rada u laboratoriji na određenim slučajevima.

Analogni vs digitalni pristup

Dr. van Dooren i dr. Cofar predstavili su glavne korake restorativnog tretmana i diskutovali o prednostima i nedostacima upotrebe digitalnog nasprem analognog pristupa rada u određenim slučajevima. U svom dobro struktuiranom i dobro koordiniranom predavanju, predavači su takođe pružili korisne savjete o tome kako izbjeći greške i optimizirati rezultate pri svakom koraku. Slušatelji su bolje shvatili mogućnosti digitalne stomatologije danas i kako ih iskoristiti imajući na umu kliničku i preduzetničku efikasnost.

Vođeni protokol

Još jedna glavna tema simpozijuma bila je važnost planiranja i praćenja dobro uspostavljene procedure tijekom restorativnog tretmana. Dominique Vinci i dr. Milena Vinci podijelili su detalje iz svoje stomatološke ordinacije i laboratorije i govorili o važnosti uspješne komunikacije i raspodijele rada izmedu stomatologa i zubnog tehničara.

Planovi za 2019.

Ivoclar Vivadent sa Competence in Esthetics simpozijumom svake godine uspije da potvrdi svoju poziciju na vrhu. Gernot Schuller je objasnio: "Competence in Esthetics u Beogradu je događaj sa nevjerovatnom atmosferom, koja pruža izvrsnu priliku za umrežavanje sa kupcima i partnerima. Misija Ivoclar Vivadent-a je da se ljudi osmjehuju i to se može osjetiti ovdje u Beogradu. Ovo je događaj na kojem Ivoclar Vivadent ima priliku da pokaže svoje stalne napore da ostane među liderima na tržištu ulaganjem u istraživanje i inovacije, lansiranjem efikasnih i pouzdanih proizvoda za visoke estetske rezultate, promoviranjem i razmjenom znanja i pružanjem uslova svojim kupcima da postanu najbolja verzija sebe". Slijedeći Competence in Esthetics simpozijum održaće se 15. i 16. novembra 2019. godine u Budimpešti.

advertisement
advertisement