Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu glavni međunarodni centar forenzične stomatologije

Search Dental Tribune

Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu glavni međunarodni centar forenzične stomatologije

E-Newsletter

The latest news in dentistry free of charge.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Dental Tribune International

By Dental Tribune International

ned. 22 srpnja 2018

save

Kako izveštava hrvatski Dental Tribune, na Glavnoj skupštini IOFOS, međunarodne asocijacije forenzične stomatologije, prof. dr Hrvoje Brkić sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu jednoglasno je izabran za predsednika ove ugledne međunarodne asocijacije na tri godine.

IOFOS postoji više od 30 godina i zadatak asocijacije je stručni i naučni razvoj forenzične stomatologije. Međunarodnu reputaciju profesor Brkić postigao je svojim pionirskim radom koji je posvetio uvođenju, izgradnji i popularizaciji forenzične stomatologije tokom proteklih dvadeset godina na Stomatološkom fakultetu.

Znanja i veštine iz područja forenzične stomatologije izrazito su važni u svakodnevnom radu doktora dentalne medicine jer ona pokrivaju deo legislative rada vođenjem redovite, potpune i točne stomatološke dokumentacije u ordinacijama. Ti zapisi unutar zubnih kartona, elektronske dokumentacije zubnih statusa, rendgenskih snimaka koji se koriste u svakodnevnoj dijagnostici, zubni otisci, gipsani modeli i fotografije zuba važni su ne samo za eventualnu identifikaciju nepoznatih ljudskih tela, nego i u sudsko-stomatološkim veštačenjima kojih je sve više u celom svetu. Do sudskih procesa dovode oni prigovori koji su vezani uz pogrešno lečenje, nedovoljnu informisanost pacijenata i nesklad između očekivanih i postignutih rezultata stomatološkog lečenja. S druge strane, sve veći broj terorističkih napada, prirodnih katastrofa, saobraćajnih nesreća i ratova koji uzrokuju masovna stradanja imaju za posledicu veliki broj žrtava čije je identitete potrebno utvrditi. Za utvrđivanje identiteta nepoznatih ljudskih ostataka prema Interpolu, zubi su prvi, osnovni, najbrži i najjeftiniji način postizanja identiteta, naravno ako postoje podaci od pre smrti za koje su nadležni doktori dentalne medicine. Primeri iz prakse pokazuju njihovu visoku učestalost upotrebe u identifikacijskim procesima nakon masovnih katastrofa i uspešno postizanje utvrđivanja identiteta (više od 60%) koristeći samo dentalnu identifikaciju. Danas, uz izrazite migracije ljudi prema Evropi i njihovo potraživanje azila u zemljama visokog standarda (Skandinavske zemlje, Nemačka, UK, Belgija,…) potrebno je znati kojoj dobi te osobe pripadaju, da li su maloletni ili punoletni, a uglavnom dolaze bez ličnih dokumenata. Osnovni način određivanja njihove dobi su tehnike određivanja dentalne dobi kada se prema razvoju korenova trećih kutnjaka s izrazitom sigurnošću može utvrditi je li osoba mlađa ili starija od 18 godina. Ovo je veoma važno jer oni punoletni najverojatnije neće dobiti azil već se deportuju u zemlju iz koje su došli, a onim mlađima omogućava se davanje azila i ostalih povlastica koje te zemlje pružaju. Sve navedeno spada u područje forenzične stomatologije koje stomatolozi uče iz knjiga, časopisa, kurseva, ali i iz prakse. Sveučilište u Zagrebu, Stomatološki fakultet ovaj oblik obrazovanja primjenjuje punih 20 godina kroz Katedru za forenzičnu stomatologiju, kao i kroz postdiplomske studije koji se izvode, a od ove godine postao je i glavni međunarodni centar forenzične stomatologije. Gledajući u budućnost, treba približiti znanja i vještine iz područja forenzične stomatologije za sve visokoškolske institucije u svijetu koje obrazuju doktore dentalne medicine. To je ujedno i vizija novog predsjednika Hrvoja Brkića, a koji će svoje trogodišnje rezultate prezentirati na Svetskom kongresu forenzične stomatologije u Dubrovniku od 9. do 11. rujna 2020.

Ovaj članak je preuzet iz Dental Tribune Croatian edition decembar 2017. – godina X br. 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement