Bol u leđima – problem već i kod studenata stomatologije

Search Dental Tribune

Bol u leđima – problem već i kod studenata stomatologije

E-Newsletter

The latest news in dentistry free of charge.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

pet. 25 kolovoza 2017

save

Istraživanje sprovedeno na Kings koledžu u Londonu, koje je objavljeno u časopisu British Dental Journal, pokazalo je da studenti stomatologije već imaju muskuloskeletne bolove tipične za stomatološku profesiju. Ispitujući 380 studenata svog koledža istraživači su otkrili da polovina ispitanika ima produžena razdoblja bolova u donjem delu leđa i drugim delovima muskuloskeletnog sistema. Da bi stvar bila još gora, samo svaki peti student zatražio je zbog tog problema profesionalnu pomoć. Istraživači su naveli da izostanak pravovremene pomoći može imati ozbiljne dugoročne posledice kasnije tokom života.

Poznato je da stomatolozi zbog nepravilnog i produženog statičkog položaja tokom rada redovno trpe bolove, međutim ovo je prvo istraživanje koje je sprovedeno kako bi se utvrdilo kada započinju ti problemi. Prema rezultatima bolovi u donjem delu leđa učestali su već među studentima stomatologije. Oko 50 procenata ispitanika osetilo je bolove u trajanju od najmanje 30 dana tokom godina studiranja.

Radi blagovremene prevencije pojave problema i pogoršanja stanja, istraživači su predstavili preventivne mere, uključujući i ličnog trenera koji daje savete kako vežbati i imati pravilno držanje tokom rada. Jedna od stvari koje se preporučuju je upotraba lupa. Pored toga autor istraživanja dr Mark Ide započeo je saradnju s kolegama iz Britanske škole za osteopatiju kako bi ispitali efikasnost određenih tehnika samopomoći. "Hroničan bol u vratu i leđima poznat je problem među stomatolozima, nekada do te mere da onemogućava daljnji rad", rekao je profesor Mark Vulford (Prof. Mark Woolford), prodekan za edukaciju Dentalnog instituta. "Ključno je da stomatološki fakulteti postanu svesni problema i da preduzmu sve potrebne mere kako bi edukovali studente i pomogli im na početku njihove karijere."

Istraživanje "Muskuloskeletni bolovi vrata i leđa među studentima dentalne medici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement