DT News - Bosnia and Herzegovina - Pušenje oslabljuje mehanizam potreban za borbu organizma protiv pulpitisa

Search Dental Tribune

Pušenje oslabljuje mehanizam potreban za borbu organizma protiv pulpitisa

Naučnici su dokazali da pušenje značajno utiče na odbrambeni mehanizam neophodan za borbu protiv pulpitisa – dobra vest je da se taj odbrambeni mehanizam može obnoviti nakon prestanka pušenja. (Fotografija: Ehab Edward/Shutterstock)

uto. 16 listopada 2018

spasiti

Klivlend, USA: Negativan utjecaj pušenja na zdravlje je poznat; ipak postoji malo istraživanja o utjecaju pušenja na endodontske problem. Novo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta Case Western Reserve iz Klivlenda dokazalo je da pušenje oslabljuje sposobnost pulpe zuba u borbi protiv upala i drugih oboljenja zuba.

Dr Anita Aminoshariae, vanredni profesor na endodonciji i direktorka na pred-doktorskim studijama endodoncije na Univerzitetu Case Western, izjavila je komentarišući njihovo istraživanje: “Ovo može da bude objašnjenje zašto je kod pušača lošiji endodontski status, kao i zašto kod njih sporije dolazi do zaliječenja kod endodontskih problema nego kod nepušača. Zamislite TNF-α [tumor necrosis factor α] i hBD-2 [human beta defensin 2] kao vojnike koji se nalaze u poslednjem redu odbrane nekog zamka. Pušenje dovodi do pokolja tih vojnika pre nego što su u mogućnosti da organizuju odbranu.”

Ovo istraživanje dovelo je do boljeg razumevanja zašto kod pušača postoji veća mogućnost od razvoja parodontalnih oboljenja, kao i zašto je kod pušača dvaput češće neophodno prekrivanje pulpe u terapiji.

U istraživanju su analizirane pulpne komore zuba 32 pušača i 37 nepušača, sa dijagnozama ireverzibilni pulpitis sa ili bez simptomima. U istraživanju su iz pulpnih komora saklupljani uzorci i meren je nivo interleukina (IL) 1β, TNF-α, hBD-2 and hBD-3. “Mi smo postavili hipotezu da će prirodna odbrana organizma biti smanjena kod pušača, ali nismo očekivali da će biti skroz oslabljena,” izjavila je dr Aminoshariae.

Prema rezultatima istraživanja koncentracija TNF-α and hBD-2 u pulpi je značajno manja kod pušača, dok kod IL-1β i hBD-3 nije postojala značajna razlika u koncentraciji. Dvosmerna naliza kovarijantnosti je takođe otkrila da je kod pušača značajno smanjen nivo TNF-α i hBD-2.

Iako je ovo istraživanje još jedan argument protiv pušenja, dobra vest je da je ovim istraživanjem dokazano da je kod dva pacijenta iz istraživanja koji su prestali sa pušenjem došlo do obnavljanja odbrambenog mehanizma neophodnog u borbi protiv pulpitisa.

Istraživanje pod nazivom “Comparison of IL-1β, TNF-α, hBD-2, and hBD-3 expression in the dental pulp of smokers versus nonsmokers,” objavljeno je decembra 2017.godine u časopisu the Journal of Endodontics.

advertisement
advertisement