DT News - Bosnia and Herzegovina - Nus-proizvodi pivskog varenja pomažu u borbi protiv dentalnih bolesti

Search Dental Tribune

Nus-proizvodi pivskog varenja pomažu u borbi protiv dentalnih bolesti

H. lupulus je osnovni sastojak u mnogim vrstama piva. (Fotografija: Jag_cz/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

pon. 21 travnja 2014

spasiti

TOKIO, Japan: Prema nedavno objavljenim rezultatima naučnog istraživanja sprovedenog u Japanu, djelovi hmelja koji se ne iskorištavaju u proizvodnji piva sadrže substance korisne za oralno zdravlje. Istraživanje je pokazalo da se odbačena cvjetišta (cvijetne lože na kojima se nalazi sami cvijet hmelja) mogu iskoristiti u borbi protiv zubnih šupljina i periodontalnih bolesti.

Primjenjivanjem inovativne sekvencijalne kromatografske tehnike, farmaceuti sa Tokio Univerziteta su istraživali sastav cvjetišta hmelja u zdravstvene svrhe i do danas je identificirano nekoliko različitih sastojaka.
Iz samo 25g ekstrakta cvjetišta hmelja naučnici su uspjeli izdvojiti ukupno preko 100 sastojaka. Istraživači su našli tri potpuno nova sastojka, 20 već poznatih sastojaka koji su po prvi put u ovom istraživanju pronađeni i u hmelju, kao i jedan poznati sastojak koji je po prvi put identificiran u biljkama. Cvjetišta hmelja su u svom sastavu pokazala i znatne količine proantocijanidina sa svojstva antioksidansa koji inače nalazimo u jabukama, cimetu kao i crvenom vinu te se smatra čuvarem zdravlja.
Prijašnja istraživanja ovog univerziteta su pokazala da ekstrakti iz cvjetišta zaustavljaju prijanjanje karijesa i periodentalne bakterije na površinu te spriječavaju lučenje raznih bakterijskih toksina.
Kako je Američko Hemijsko Društvo potrvdilo u u izvještaju za štampu, farmeri u SAD-u godišnje žanju oko 2,300 tona hmelja. Međutim, cvjetišta se ne iskorištavaju za pravljenje piva nego bivaju odstranjena. Društvo je istaklo da su, uslijed procesa odstranjivanja, na raspolaganju ogromne količine cvjetišta koja mogu biti korisna u primjeni dentalne medicine.
 
Istraživanje pod naslovom Sveobuhvatno odvajanje i strukturalna analiza polifenola i sličnih sastojaka u cvjetištima hmelja (Humulus lupulus, L.) je objavljeno 18. februara u elektronskom članku časopisa Hemija u Poljoprivredi i Hrani (Journal of Agricultural and Food). Istraživanje je rukovođeno u saradnji sa japanskim udruženjem za proizvodnju piva i bezalkoholnih pića pod nazivom Asahi Holding Kompanija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement