Dental Tribune Bosnia and Herzegovina

Pronađen mehanizam pojave oralne kandidijaze

By Dental Tribune International
August 19, 2018

LONDON, Velika Britanija/PITSBURG, USA: Nedavno je udruženim istraživanjem timova naučnika u Velikoj Britaniji i Americi identifikovan peptidni toksin kao uzročnik razvoja oralne kandidijaze. Ovaj toksin nazvan Kandidalizin (“Candidalysin”), kojeg proizvodi gljivica Candida albicans, pravi rupice u stanicama koje oblažu usnu šupljinu izazivajući na taj način imuni odgovor.

Kao imuni odgovor organizma imune stanice napadaju inače bezopasne gljivice što dovodi do veoma bolnih infekcija, objašnjeno je u istraživanju objavljenom u časopisu  the Science Immunology journal.

“Iznenađujuće je koliko malo se zna o tome kako funkcioniše imunitet na gljivice u usnoj šupljini,” izjavio je ko-autor istraživanja Dr. Sarah L. Gaffen sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Pitsburg iz Amerike, “i do sad je bilo nejasno zašto Candida ne dovodi do invazivnih infekcija kod zdravih osoba.”

U ovom istraživanju naučnici su koristili kombinaciju ljudskih epitelnih stanica gajenih u laboratorijskim uslovima i mišjih stanica zaraženih oralno sa gljivicama Candida albicans, a cilj je bio da se dokaže centralna važnost toksina Kandidalizina. Ovaj toksin je otkriven 2016.godine od strane Prof. Julian Naglik sa King’s koledža iz  Londona, Velika Britanija. Ovaj toksin je prvi peptidni toksin identifikovan u bilo kojoj gljivici za koji je utvrđeno da dovodi do infekcije kod ljudi. Razumjevanje njegove uloge u mehanizmu razvoja infekcije u usnoj dšupljini moglo bi eventualno da dovede do pronalaženja efikasnije terapije gljivičnih infekcija, izjavili su naučnici, jer i pored toga što milioni ljudi širom svjeta pate od tih infekcija, na tržištu još uvek ne postoje antifungalne vakcine.

“Naše istraživanje je obezbedilo vitalne indicije za razumjevanje mreže za imunološku odbranu organizma. Ovo može da bude iskorišćeno za izradu antifungalnih vakcina,” sizjavio je Prof. Naglik.

Istraživači Gafin i Naglik su nedavno nagrađeni velikom stipendijom Nacionalnog insitituta za zdravlje i prilikom uručenja nagrade su najavili dalja istraživanja uloge Kandidalizina u imunitetu usne šupljine.

Oralna kandidijaza spade u najčešće gljivične infekcije usne šupljine. Iako se obično lečenje zasniva na topikalnoj medikamentaciji, neophodno je pronalaženje efikasnije terapije jer bolovi koji se javljaju kod ovog oboljenja često onemogućavaju pacijenta da normalno jede i guta.  Oralna kandidijaza se smatra odgovornom za razvoj i drugih ozbiljnijih gljivičnih infekcija, posebno kod dojenčadi i dece, odraslih osoba koje imaju proteze, kao i kod osoba sa kompromitovanim imunim sistemom kao što su osobe obolele od AIDS-a i kod osoba koje su na hemoterapiji i na imunosupresantnoj terapiji nakon transplantacije.

Istraživanje, pod nazivom “Oral epithelial cells orchestrate innate Type 17 responses to Candida albicans through the virulence factor Candidalysin”, objavljeno je u časopisu Science Immunology krajem prošle godine.

Comments are closed here.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International