DT News - Bosnia and Herzegovina - Kombinacija majčinog mlijeka i bebine pljuvačke stvara zdrav oralni mikrobiom

Search Dental Tribune

Kombinacija majčinog mlijeka i bebine pljuvačke stvara zdrav oralni mikrobiom

Nedavno istraživanje urađeno od strane tima Queensland University of Technology dokazalo je da dojenje poboljšava oralni imuni sistem kod novorođenčadi. (Fotografija: wong sze yuen/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

sri. 5 prosinca 2018

spasiti

BRISBANE, Australija: U javnosti se već duže vrijeme vodi debata o prednostima i nedostacima dojenja i hranjenja bebe na flašicu. Naučno istraživanje koje je uradio tim sa Queensland University of Technology - QUT, u saradnji sa Univerzitetom u Kvinslendu, Australija, dokazalo je da dojenje ima puno više prednosti, bar što se tiče oralnog zdravlja kod beba.

Kako je izjavila Dr Emma Sweeney sa Instituta za zdravlje i biomedicinske inovacije sa QUT, njihova prethodna istraživanja su dokazala da postoji značajna razlika u prisustvu bakterija u ustima novorođenih beba koje se hrane majčinim mlijekom u odnosu na bebe koje se hrane zamenom za majčino mleko. Ova razlika je uzrokovana time da majčino mlijeko u kombinaciji sa pljuvačkom stvara sinergiju kojom se reguliše oralni mikrobiom kod novorođenčadi.

U nedavno završenom istraživanju naučnici su izlagali mešavinu majčinog mlijeka i bebine pljuvačke izlagali delovanju različitih mikroorganizama. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je došlo do inhibicije rasta mikroorganizama odmah i nakon jednog dana, nezavisno da li su mikroorganizmi bili patogeni ili ne.

“Rezultati našeg istraživanja pokazali su da je majčino mleko mnogo više od toga da je izvor ishrane za novorođenče, nego zapravo ima važnu ulogu u stvaranju zdravog oralnog mikrobioma,” izjavila je dr Sweeney. “Naša prethodna istraživanja dokazala da u interakciji između neonatalne pljuvačke i majčinog mlijeka dolazi do otpuštanja antibakterijskih komponenti, uključujući i vodonik-peroksid. Otpuštanje ovih hemijskih komponenti takođe aktivira sistem laktoperoksidaza koji proizvodi dodatne komponente koje takođe imaju antibakterijsko delovanje i koje deluju na rast mikroorganizama.”

Kombinacija majčinog mlijeka i pljuvačke u bebinoj usnoj duplji ima značajnu ulogu za bebino zdravlje jer utiče na smanjenje pojave infekcija i drugih oboljenja u toj najranijoj fazi života.

Ovo istraživanje, pod nazivom “The effect of breastmilk and saliva combinations on the in vitro growth of oral pathogenic and commensal microorganisms”, objavljeno je u onlajn izdanju časopisa Scientific Reports 11. oktobra 2018. godine.

advertisement
advertisement