DT News - Bosnia and Herzegovina - Liječenje preosetljivih zuba

Search Dental Tribune

Liječenje preosetljivih zuba

Juli Kagan, SAD

Juli Kagan, SAD

sri. 18 svibnja 2011

spasiti

Preosjetljivost zuba je bolno stanje koje često ostaje neliječeno. Učestalost pojave bolne preosjetljivosti zuba kod odraslih može se kretati u rasponu od 8 do 30 posto, pri čemu većina ljudi pogođenih ovim stanjem pripada starosnoj grupi od 25 do 45 godina.

Svakog dana, stomatolog će pregledati u prosjeku od tri do pet pacijenata koji pate od različitog stupnja preosjetljivosti. Ovo stanje se u manjoj mjeri češće javlja kod žena i pacijenata kod kojih je došlo do pojave parodontopatije.
Duži životni vijek i potreba za održavanjem zdravlja zuba u sve dužem periodu utječe na pojavu povećanja broja slučajeva preosjetljivosti zuba, povlačenja desni i parodontopatije.
Pored toga, veći dio starijih osoba koristi medikamente koji uzrokuju kserostomiju. Promjene u lučenju pljuvačke ili promjena njenog sadržaja mogu doprinijeti razvoju preosjetljivosti zuba jer negativno utječu na formiranje razmaznog sloja.
Bol kod preosjetljivih zuba može nastati pranjem zuba, korištenjem zubnog konca, uzimanjem hladne (ili previše tople) hrane, konzumiranjem ledeno- hladnih napitaka, udisanjem hladnog zrak, kao i prilikom konzumiranja kisele i slatke hrane.
Mehanizam nastanka preosjetljivosti zuba
Točan način prijenosa bolnog nadražaja od površine zuba do pulpe nije u potpunosti dokazan, ali najšire je prihvaćena hidrodinamička teorija koju je iznio Martin Branstrom 1963. godine. Prema toj teoriji, tekućine se unutar dentinskih tubula kreću kao odgovor na vanjski stimulans. Kretanje tekućine prenosi površinski fizički stimulans do mehaničkih receptora za koje se pretpostavlja da su A-delta vlakna koja se nalaze oko odontoblastnih nastavaka blizu pulparnog završetka tubule.
Tekućina se u tubuli širi u dodiru sa toplim i skuplja u dodiru sa hladnim. Ove male promjene u protoku stimuliraju živčane završetke na unutrašnjim završecima tubule ili na vanjskom omotaču pulpe. Ovaj nadražaj intradentalnih živaca utječe na centralni živčani sustav i uzrokuje osjećaj bola.
Postoji pet različitih tipova nadražaja koji djeluju kao okidači za osjećaj bola kada je dentin izložen njihovom utjecaju: taktilni (mehanički), kemijski, termički, osmotski i bakterijski.
Taktilni nadražaj može se pripisati vlaknima četkice za zube, trenju nastalom uslijed nošenja protetskih fragmenata ili prilikom uporabe metalnih predmeta kao što je pribor za jelo ili stomatološki instrumenti.
Kemijski nadražaji kao uzročnici preosjetljivosti zuba vjerojatno se najčešće predvide. Za nastanak bola najčešće su krive kiseline zastupljene u velikom broju prehrambenih proizvoda i napitaka, kao na primjer u citrusnom voću, vitaminskim preparatima, konditorskim proizvodima, začinskim smjesama, vinima, umacima i gaziranim sokovima.
Kisela hrana i pića dokazano izazivaju omekšavanje dentina i mogu utjecati na eroziju zubne cakline. Čak i askorbinska kiselina u tabletama vitamina C za žvakanje može biti uzročnik.
Čak 90% osoba koje pate od bolne preosjetljivosti zuba tvrdi da utjecaj termičkih nadražaja, posebno hladnog nadražaja koji se javlja prilikom udisanja hladnog zraka na usta ili prilikom uzimanja hladnog napitka, izaziva osjećaj bola u vezi sa preosjetljivošću zuba.
Osmotske promjene unutar dentinskih tubula su važan pokazatelj; postoje razlike u načinu na koji različiti nadražaji utječu na protok tekućina unutar kanalića.
Bakterije utječu na stvaranje kiseline u prisustvu ugljikohidrata u procesu fermentacije. Kiselina kao nusprodukt fermentacije, a koja utječe na proces demineralizacije cakline i nastanak progresivnog karijesa, također može uzrokovati preosjetljivost zuba.
Povećanje ili smanjenje intenziteta bolne preosjetljivosti može se pripisati mehanizmima metaboličkih procesa pri razlaganju složenih ugljikohidrata, i nivou prisustva kiselih nusprodukata koji nastaju djelovanjem bakterija.
Poznato je da sa razvojem parodontopatije, patogeni organizmi prodiru duboko unutar dentinskih tubula. Kada se nađe unutar kanalića, bakterija može predstavljati stalan uzrok bolne preosjetljivosti zuba.
Pacijenti sa preosjetljivim zubima često imaju veće i brojnije dentinske tubule.
Kako zadržati preosjetljivost zuba pod kontrolom?
Važno je imati u vidu da je bolna preosjetljivost zuba stanje koje se može držati pod kontrolom. To podrazumijeva:
1. Različite dijagnostičke postupke kojima se utvrđuje da li je bol zaista uzrokovana preosjetljivošću zuba
2. Preventivne i edukativne postupke kojima se mijenjaju, kontroliraju ili odbacuju loše navike i etiološki faktori kao što su zubni plak, nepravilno pranje zuba, režim ishrane kojim dominiraju ugljikohidrati koji brzo fermentiraju, odnosno, kisele namirnice i napitci
3. Promjene u postupcima osobne higijene zuba i izbor proizvoda za higijenu zuba
4. Profesionalne tretmane i primjenu sredstava za desenzibilizaciju zuba.
Dijagnoza preosjetljivosti korijena zuba zahtjeva detaljnu anamnezu, metodološki pregled i radiografiju.
Kao moguće uzroke preosjetljivosti stomatolog mora prvo odbaciti pojave kao što su zubni karijes, patološke promjene pulpe, vertikalna naprsnuća, pukotine na vrhu zuba, abfrakcije, protetske nadoknade koje nisu idealno postavljene ili zub u hiperfunkciji.
Često je dentalni higijeničar prvi koji kod pacijenta prepozna stanje bolne preosjetljivosti zuba. Veoma je važno da se ovo stanje dokumentira u zdravstveni karton pacijenta.
Ispitivanje preosjetljivosti trebalo bi postati dio prvog pregleda pacijenta u vidu jednostavnog testa hladnim mlazom zraka.
Pacijenti koji pate od preosjetljivosti zuba biti će zahvalni što je zub pažljivo osušen gazom ili tamponom prije upotrebe pustera za zrak. Također, bilo bi važno saznati iz kartona pacijenta da li je kod njega ranije ustanovljena bolna preosjetljivost zuba prilikom otpočinjanja liječenja paradontopatije.
Terapijska sredstva i materijali
Za liječenje preosjetljivosti zuba mogu se koristiti dvije grupe materijala - kemijski ili fizički agensi:
Kemijski agensi: soli kalcija (najčešće kalij-nitrat), pomoćna sredstva sa fluorom u koncentracijama većim od one u pasti za zube (primijenjeni sa ili bez jontoforeze), natrij-citrat, kortikosteroidi, srebrni nitrat, stroncijum-klorid, formaldehid i kalcij-hidroksid.
Fizički agensi: kompoziti sa mikropunjačem i nepunjeni kompoziti, materijali za rubno zaptivanje, dentalni adhezivi, glas jonomer cementi, glazure i zubni umeci.
Sredstva za desenzibilizaciju zuba mogu biti klasificirani prema načinu djelovanja. Djeluju ili umrtljavanjem živca ili zatvaranjem kanalića. Na primjer, kalij-nitrat je agens kojim se umrtvljuje živac.
Kalij-nitrat je najčešće zastupljeno sredstvo za desenzibilizaciju zuba koje se nalazi u zubnim pastama. Sa 5% sadržaja kalij-nitrata, zubna pasta Sensodyne proizvođača GlaxoSmithKline, pokazala je u kliničkim ispitivanjima da značajno smanjuje simptome tijekom dva tjedna primjene ako se zubi peru dva puta dnevno.
Djelovanje ove zubne paste zasniva se na slobodnom prodiranju iona kalcija duboko u dentinske tubule gdje oni blokiraju repolarizaciju završetaka živaca, što utječe na smanjenje bolnog nadražaja. Redovna upotreba je neophodna kako bi se izbjegli recidivi. Zato je ova pasta idealna za upotrebu.
Paste za zube koje sadrže kalij-nitrat su Aqua-fresh Sensitive, Colgate Sensitive, Crest Sensitivity Protection, Dental Care Sensitive Formula, Protect Sensitive Tooth Gel Toothpaste, Rembrandt Whitening Toothpaste for Sensitive Teeth i Orajel Sensitive Pain Relieving Toothpaste za odrasle. Sadrže i fluor koji pomaže jačanje zubne cakline i pruža zaštitu od nastanka zubnih kaviteta.
Pacijenti bi trebali izabrati pastu za desenzibilizaciju zuba koja je slična pasti koju su navikli koristiti – bilo da je to pasta za izbjeljivanje zuba, pasta sa sodom bikarbonom, gel za njegu zuba, pasta za sprječavanje nastanka zubnog kamenca, bilo da je pasta sa posebnim ukusom mentola.
Preporuka za pacijente je da pročitaju i da se pridržavaju uputstva za upotrebu sa deklaracije proizvoda.

 

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement