Dental Tribune Bosnia and Herzegovina

Pogrešno prepoznate mrlje na zubima

By Penny Palmer
May 11, 2011

U više od 60 posto slučajeva, mrlja koju je bilo teško odstraniti pogrešno je prepoznata kao kvarenje zuba.

London, Velika Britanija: Mrlje na zubima često se pogrešno tretiraju kao znaci kvarenja zuba, utvrdilo je nedavno provedeno istraživanje. Studija koja je obuhvatila dvije stotine pacijenata u privatnoj stomatološkoj praksi u Velikoj Britaniji, pokazala je u više od 60 posto slučajeva da je mrlja koju je bilo teško odstraniti pogrešno prepoznata kao kvarenje zuba. Da je u pitanju mrlja, a ne kvarenje zuba, ustanovljeno je tek korištenjem aparata za čišćenje zuba koji koristi mlaz finog abrazivnog pudera.

Istraživači su ispitivali jedan određen premolar, lociran između prednjih i zadnjih zuba, i ustanovili su znakove kvarenja zuba u 78 posto slučajeva. Ali čak u 63 posto tih slučajeva uspostavilo se da je uzbuna lažna kada su mrlje ponovo pregledane, ne pomoću ogledalca i sonde, već nakon postupka čišćenja uređajem za abrazivno poliranje Crystal Air. Ovo istraživanje navodi na zaključak da mrlje na zubima mogu dovesti do nepotrebnog brušenja zuba.

Dr. Robin Horton sa Wayside klinike u Harpendenu u Velikoj Britaniji, jedan od rukovodilaca istraživanja, izjavljuje da su „tradicionalni stomatološki pregledi dovodili do nepotrebnih intervencija kod milijuna pacijenata“. Uređaj Crystal Air postupkom abrazije skida sve nečistoće, ostatke hrane i mrlje sa zuba pomoću tankog mlaza čestica aluminij-oksida koje pokreće helij. Uz uređaj se koristi i laserska sonda kojom se utvrđuje prisustvo unutrašnjeg oštećenja metodom usmjeravanja snopa svjetlosti kroz zub. Istraživanje je pokazalo da se korištenje oba dijagnostička sistema pokazalo za 70 posto točnije pri utvrđivanju kvara zuba nego tradicionalni pregled.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International