DT News - Bosnia and Herzegovina - Mediteranska ishrana može pomoći u sprječavanju oralnog karcinoma

Search Dental Tribune

Mediteranska ishrana može pomoći u sprječavanju oralnog karcinoma

Mediteranska ishrana je bogata voćem, povrćem, grahoricama, cjelovitim žitaricama, ribom i maslinovim uljem sa manje šećera, zašećerenih napitaka i procesirane hrane. (Fotografija: Olga Nayashkova/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

uto. 30 rujna 2014

spasiti

 Milano, Italija: Mediteranska ishrana se povezuje sa nižim rizikom od većeg broja bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti kao i rak dojke i kolateralne kancere. Sada su istraživači otkrili da bi ishrana mogla imati ključnu ulogu u razvoju raka usta i ždrijela. Došli su do zaključka da pacijenti koji u ishrani imaju više namirnica mediteranske kuhinje, imaju i niže rizike za razvoj ovog tipa raka.

 Kako bi se došlo do uvida u to koju ulogu igra mediteranska ishrana, naročito u slučaju razvoja oralnog karcinoma, istraživači sa Univerziteta u Milanu su analizirali podatke iz slučaja- kontrolne studije koja je provedena u periodu od 1997 do 2009 u Italiji i Švicarskoj na 768 pacijenata koji pate od oralnog karcinoma i 2.078 kontrolna ispitanika.
Generalno, studija je dala jake dokaze o postojanju pozitivnog uticaja mediteranske ishrane na oralni kancer. Na primjer, došli su do zaključka da se rizik od raka usta i ždrijela smanjivao sa povećanim ocjenama mediteranske dijete, kojom se mjere uzorci ponašanja u ishrani kao što je unos maslinovog ulja, povrća, hljeba i paste od punog zrna te umjeren unos mesa i mliječnih proizvoda. Prema studiji, efekat je bio jači kod mlađih individualaca, kod osoba sa višom stručnom spremom i nepušačima.

Prema Platformi za bolje oralno zdravlje u Europi, koja je zajednička inicijativa organizacija za oralno zdravlje i kompanija koje promovišu bolje oralno zdravlje u Evropi, rak usne šupljine i usana je na 12. mjestu najučestalijih rakova u Evropi kod muškaraca. U 2008., bilo je približno 132.000 slučaja raka glave i vrata koji su rezultirali sa 62.800 smrtnih slučajeva. Najveći broj je bio u Španiji i Mađarskoj. Trendovi oralnog kancera sada pokazuju veću učestalost kod žena i mladih osoba. Broj smrtnih slučajeva se nastavlja povećavati u državama istočne Evrope.

Studija pod nazivom "Uloga mediteranske ishrane na rizik oralnog i raka ždrijela", je objavljena 17. juna u Britanskom Žurnalu Kancera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement