DT News - Bosnia and Herzegovina - Pretjerana upotreba sredstva za ispiranje usta povećava rizik od oralnog karcinoma

Search Dental Tribune

Pretjerana upotreba sredstva za ispiranje usta povećava rizik od oralnog karcinoma

Najnovija otkrića jednog europskog istraživačkog projekta ukazuju na to da ljudi koji koriste tekućinu za ispiranje usta nekoliko puta dnevno imaju veće šanse za nastanak oralnog karcinoma. (Fotografija: Andrej Popov / Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

pon. 21 travnja 2014

spasiti

BREMEN, Njemačka: Pušenje i pretjerano konzumiranje alkohola su brojnim istraživanjima povezani sa razvojem oralnog karcinoma. Pan-evropski udruženi istraživački projekat je nedavno pokazao da loše oralno zdravlje i neredovni stomatološki pregledi takođe povećvaju rizik od bolesti. Istraživači su takođe otkrili da korištenje sredstva za ispiranja usne duplje više od tri puta dnevno može doprinijeti razvoju ove vrste karcinoma.

Nastojeći da procjene povezanost oralnog i dentalnog zdravlja te sredstva za ispiranje usne duplje sa karcinomom usne šupjine, grkljana, ždrijela i jednjaka, istraživači 13 centara u 9 evropskih zemalja su intervjuisali 1963 pacijenta sa oralnim karcinomom sa posebnim osvrtom na njihovu održavanje oralne higijene, kao i na pušenje, konzumiranje alkohola i navike ishrane.

Sve u svemu, oralno zdravlje i održavanje zuba su identificirani kao nezavisni faktori rizika za oralni karcinom. Istraživači su otkrili da je stopa pojave oralnog karcinoma bila veća kod učesnika sa zubnim protezama i učestalim krvarenjem desni te kod pacijenata koji skoro nikad ili nikad nisu četkali zube niti posjetili stomatologa.

Iako su otkrili da je i učestala upotreba sredstva za ispiranje usne šupljine povezana sa povećanim rizikom od razvoja karcinoma usne duplje ili grla, istraživači su istakli da se ova veza treba još pobliže razjasniti. Nagovijestili su da je upotreba sredstva za ispiranje usne šupljine izraženo povećana kod pušača i alkoholičara koji se trude da prikriju loš zadah.

Istraživanje pod nazivom Oralno zdravlje, održavanje zuba i sredstvo za ispiranje usta te njihov uticaj na povećanje rizika od karcinoma gornjeg aerodigestivnog trakta u Evropi, (istraživanje ARCAGE) objavljeno je 27. marta u elektronskom članku časopisa Oralna Onkologija (Oral Oncology). Pod nadzorom Internacionalne Agencije za Istraživanje Karcinoma, koja je u sklopu Svjetske Zdravstvene Ogranizacije, istraživanje je sprovedeno na Leibniz Institutu za Epidemiologiju i Istraživanja Prevencije u Bremenu u saradnji sa medicinskim institucijama u Estoniji, Švicarskoj, Grčkoj, Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Irskoj, Finskoj, Repulici Českoj, Ujedninjenom Kraljevstvu te u Sjedinjenim Američkim Državama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement