DT News - Bosnia and Herzegovina - Istraživanjem ljudskih mikroba postiže se bolji uvid u parodontitis

Search Dental Tribune

Istraživanjem ljudskih mikroba postiže se bolji uvid u parodontitis

Dental Tribune International

Dental Tribune International

pet. 5 srpnja 2013

spasiti

 Prema novoj studiji, znanstvenici na Oak Ridge National Laboratory (ORNL) otkrili su genetski kôd bakterije koji bi mogao pomoći u pronalaženju novih terapijskih metoda u liječenju parodontitisa.

 Otkriće objavljeno u “Proceeding of the National Academy of Sciences“ profilira SR1 bakterije, skupinu mikroba prisutnih u mnogim okruženjima, od usta do središta Zemlje, koje nikada do sada nisu bile kultivirane u laboratoriju. Broj oralnih SR1 bakterija je veći kod parodontitisa, bolesti koju obilježava upala i infekcija ligamenata i kostiju koji podupiru zube.

Znanstvenici su, također, otkrili kako bakterija SR1 koristi posebni genetski kôd u kojemu kodon UGA- sekvenca nukleotida - koji upravljaju proteinskom sintezom - naočigled ne služi svojoj normalnoj funkciji kao stop kôd. Štoviše, otkrili su kako UGA služi za uvođenje aminokiseline glicina.

“Ovo je poput otkrivanja kako u jeziku koji dobro poznate postoji narječje u kojemu riječ stani zapravo znači kreni,“ navodi koautor Mircea Podar na Department of Energy lab's Biosciences Division. Podar i Dieter Söll sa Sveučilišta Yale su vodili tim u kojemu su sudjelovali znanstvenici s DOE Joint genome Instituta koji su pridonijeli analizi sekvenciranja podataka.

Znanstvenici vjeruju kako izmijenjeni genetski kôd ograničava izmjenu gena između SR1 i ostalih bakterija jer koriste različite genetske abecede.

Podar navodi: “U većini bakterija geni se mogu izmjenjivati između vrsta i to pridonosi povećanoj antibiotskoj rezistetnciji ili boljemu prilagođavanju nastanjivanja u ljudima.“

“Budući da SR1 ima izmijenjenu genetsku abecedu, njegovi geni neće funkcionirati kod drugih mikroba.“

Podar i kolege su predvidjeli kako ovaj rad vodi prema boljemu razumijevanju mikrobioloških činitelja parodontitisa, kao i postavljanju temelja koji će znanstvenicima pomoći interpretirati genomske podatke iz SR1 bakterija i drugih bakterija koje imaju izmijenjeni genetski kôd.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement