DT News - Bosnia and Herzegovina - IGLE OSLOBAĐAJU PACIJENTE OD ANKSIOZNOSTI

Search Dental Tribune

IGLE OSLOBAĐAJU PACIJENTE OD ANKSIOZNOSTI

LEIPZIG, Njemačka

LEIPZIG, Njemačka

čet. 6 rujna 2012

spasiti

 Novo istraživanje iz Danske i UK-a navodi da bi korištenje akupunkture moglo pomoći stomatolozima pri liječenju vrlo anksioznih pacijenata.

 U istraživanju objavljenom od britanske medicinske grupe časopisa u ožujku, znanstvenici s fakulteta Copenhagen i Sheffield otkrili su da gađanje dvije specifične akupunkturne točke na vrhu glave kod odraslih pacijenata smanjuje prosječni Beck Anxiety Inventory (BAI) za više od pola.
Otkrića tog istraživanja temeljila su se na ispitivanju 16 žena i 4 muškarca iz 8 stomatoloških ordinacija u UK-u. Svi su sudionici bili u četrdesetim godinama života i pokušavali su savladati svoju anksioznost glede stomatologa između 2 do 30 godina. Akupunkturu su izveli stomatolozi, svi članovi Britanskog udruženja stomatološke akupunkture.
Prema nedavnim istraživanjima, trećina svih stomatoloških pacijenata u razvijenim zemljama pati od nekog oblika anksioznosti prema stomatologiji. Jedan od deset pacijenata toliko se boji stomatologa da izbjegava popravljanje zuba uopće.
Autori studije rekli su da su se sedativi, tehnike relaksacije i hipnoza, među ostalim metodama, pokazali od pomoći u prevladavanju problema, ali oni često dugo traju i zahtijevaju znatne psihoterapeutske sposobnosti. Oni upozoravaju da su potrebna daljnja veća istraživanja kako bi se potvrdila vrijednost akupunkture pri kontroli anksioznosti od stomatologa te navode da bi mogla značiti jednostavnu i jeftinu metodu liječenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement