DT News - Bosnia and Herzegovina - Plazma četkica dezinficira i čisti kavitete za ispune

Search Dental Tribune

Plazma četkica dezinficira i čisti kavitete za ispune

ned. 5 veljače 2012

spasiti

Inženjeri sa Sveučilišta u Missiouriju i njihovi istraživački partneri iz Nanova, korporacije koja dizajnira, patentira i prodaje medicinske i nemedicinske naprave, jedan su korak bliže bezbolnom načinu koji će zamijeniti ispune. Nakon povoljnih rezultata u laboratoriju, klinička testiranja na ljudima na redu su za plazma četkicu.

 Ako studija prođe dobro i FDA odobri njezinu primjenu, prognoze znanstvenika predviđaju da će četkica biti dostupna stomatolozima krajem 2013. Prema izumiteljima, plazma četkica koristi kemijske reakcije da bi očistila i dezinficirala kavitete za ispune u manje od 30 sekundi. Uz njihova baktericidna svojstva, hladni plamen iz plazma četkice stvara bolje veze za kavitetne ispune. Kemijske reakcije koje su uključene zapravo mijenjaju površinu zuba koja omogućuje jako robusno vezanje s materijalima za ispune. „Nije bilo prijavljenih nuspojava tijekom laboratorijskih testiranja i očekujemo da će nam testiranja na ljudima pomoći da poboljšamo prototip“, rekao je Qingsong Yu, izvanredni profesor mehaničkog i svemirskog industrijskog inženjeringa na MU i Meng Chen, glavni znanstvenik Nanova koji drži ko-patent za plazma četkicu s MU.

„Oko 200 milijuna zubnih ispuna košta Amerikance otprilike 50 bilijuna dolara godišnje i procjena je da zamjena ispuna kompromitira 75% posla stomatologa. Plazma četkica pomogla bi u smanjenju tih troškova“, rekao je Hao Li, izvanredni profesor mehaničkog i
svemirskog industrijskog inženjeringa na MU Koledžu inženjeringa. „Zub može podnijeti 2 ili 3 ispune prije nego ga se mora izvaditi. Naše studije pokazuju da su ispuni 60% jači s plazma četkicom koja može povećati dugotrajnost ispuna. To bi jako pogodovalo pacijentima kao i stomatolozima i osiguravajućim kućama.“

Očekuje se da će klinički pokusi na ljudima početi početkom ove godine. Znanstvenici vjeruju da će testiranja pružiti podatke koji će omogućiti Nanovu da privuče investitore i poduzme sljedeće korake u puštanju proizvoda na tržište.
Plazma žetkica dezinficira i žisti kavitete za ispune Plazma četkica koristi kemijske reakcije za dezinfekciju i čišćenje kaviteta za ispune uz dodatno stvaranje boljih veza između kaviteta i ispuna. (DTI/fotografije vlasništvo Sveučilišta u Missouriju).

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement