DT News - Bosnia and Herzegovina - Kada zatražiti ponovno uzimanje otiska

Search Dental Tribune

Kada zatražiti ponovno uzimanje otiska

Kevin Kim, preuzeto iz časopisa Dental Lab

Kevin Kim, preuzeto iz časopisa Dental Lab

čet. 10 ožujka 2011

spasiti

Vrijeme utrošeno na otisak je vrijeme koje uštedite za preinaku.

U mom posljednjem članku, spomenuo sam da kao tehnički savjetnik pregledam oko četrdeset slučajeva dnevno. Pet od tih četrdeset slučajeva obično dolazi sa nepravilno uzetim otiskom. Ujutro, s kavom u ruci, mogu te slučajeve vrlo lako zapaziti čak i bez čitanja radnih naloga. Oni su označeni žutim ceduljama sa velikim crvenim žigom na kojem piše „Kevin“ i kratkom pisanom porukom „Molim te pregledaj ovaj otisak i nazovi doktora“.

Tehničar me zamolio da se posavjetujem sa doktorom jer mu se čini da bi se slučaj mogao završiti ponovnom preinakom. Detaljnom provjerom otiska i pregledom modela, u devet od deset slučajeva, tehničar bude u pravu.

Svi smo čuli za izreku „Smeće unutra … smeće van“. Znači, ako mi pošalješ loš otisak, dobiti ćeš lošu nadoknadu . Bez uljepšavanja, u stvarnom životu, ova rečenica je zaista točna. Kao tehničar, sljedeći put kada ugledate loš otisak, vratite se korak unazad i zapitajte se:

- Da li po ovom otisku mogu izliti radni model kao po bilo kojem drugom? Da.
- Da li mogu povezati točkice na kalupu i pogoditi gdje se nalazi linija desni? Sigurno.
- Da li mogu napraviti izuzetno dobru nadoknadu koji će savršeno leći na radni model? Apsolutno.
- Da li će nadoknada točno odgovarati poziciji i biti funkcionalan u ustima pacijenta? Vjerojatno ne.

Prije nego što uzalud utrošim vrijeme i trud za izradu ove preinake, moja je dužnost da nas sve spasim predstojeće glavobolje i obavim telefonski razgovor. Došao sam do zaključka da ako jednostavno zatražim novi otisak, doktor će ga poslati besprijekornog. Ponekad će okolnosti onemogućiti doktora da uzme novi otisak zbog nedostupnosti pacijenta (na primjer zbog vjenčanja ili odlaska na odmor).

Kada vidim otisak koji mi izgleda problematičan u smislu procjene krajnjeg rezultata, zapamtim ga, ali ga svakako izlijem. Ovo pokazuje doktoru da smo, u najmanju ruku, učinili svjestan napor da izlijemo odljevak po njegovom otisku. Model koji dobijemo otkriće nam gdje dolazi do odstupanja. U tom trenutku dajem doktoru da izabere jednu od četiri opcije:

- Da uzme novi otisak (Preporučujem!)
- Da pošaljem radni model i kalupe na doradu doktoru. U većini slučajeva, doktor će shvatiti da je nov otisak neophodan.
- Da izradimo metalni odljevak i da ga pošaljemo na probu. Ovo se može uraditi u slučaju da otisak nije toliko loš, ali se mora provjeriti i utvrditi da li dolazi do pravilnog prekrivanja linije desni.
- Da uradimo kompletan posao, ali bez garancije. Drugim riječima, doktor preuzima punu financijsku odgovornost ukoliko slučaj bude vraćen. Ova opcija dolazi u obzir u slučaju trenutne nedostupnosti pacijenta.

Tehničari iz našeg laboratorija često mi postavljaju pitanje kako uspijevam obratiti se doktoru i tražiti nov otisak, bez da ga uvrijedim. To je ustvari veoma jednostavno.

U slučaju da vam doktor preda problematičan otisak, ne krivite ga ... pomognite mu. Pokažite da ste istinski zabrinuti za njegovog pacijenta i njegovu ordinaciju dajući mu smjernice i nudeći rešenja. Evo nekoliko važnih smjernica koje ja dajem svojim klijentima i koje im pomažu da razumiju zašto je otisak ispao nesavršen:

- Obavezno osigurajte da zone za obradu budu potpuno osušene prije upotrebe mase za preliminarni otisak. Krv, pljuvačka i druge tekućine uhvaćene u otisku uzrokovati će nepravilnosti u radnom modelu.
- Za najbolji rezultat kod uzimanja otiska linije desni, preporučujem upotrebu tehnike u dva koraka za izolaciju kontura. Kombinacija retrakcionog konca #00 i #2 osigurava odgovarajuće povlačenje i jasno izlaganje kontura.
- Retrakcioni konac koji sadrži epinefrin može izazvati nepravilno reproduciranje i nejasne konture u otisku, u slučaju kombiniranja sa nekim otisnim masama. Dobro isperite i očistite pripremljen zub prije upotrebe otisne mase.
- Ako koristite otvorenu žlicu za otisak, provjerite da pacijent nije zagrizao preko žlice ili dno žlice, inače će reprodukcija zagriza biti nepravilna i doktor će utrošiti dodatno vrijeme za podešavanje okluzije.
- Pripremljene pozicije moraju biti glatke i bez usjeka. Uvjerite se da nema neravnina na pripremljenim pozicijama, većih rupa, balončića zraka ili tekućine te izuzetno oštrih rubova što bi onemogućilo pravilno raspoređivanje otisne mase preko ruba gingive i gingivalnog sulkusa.
- Koristite čvrste žlice za otisak od tvrdog materijala. Tanke plastične žlice namijenjene registriranju zagriza ne treba koristiti za uzimanje protetskog otiska jer su podložne deformiranju prilikom izlaganju silama okluzije.
- Vodite računa o tome da je veličina žlice za otisak veoma važna. Za pojedinačne slučajeve možete koristiti segmentnu (kvadratnu) žlicu, ali za svaki drugi slučaj koji podrazumijeva tri ili više pozicija nadoknade, ozbiljno preporučujem korištenje žlice za cijeli vilični luk. Takvi slučajevi podrazumijevaju uzimanje pravilnog otiska susjednih i nasuprotnih zuba da bi bili ispravno reproducirani u radnom modelu.

Kao zaključak, apeliram na doktore da dva puta provjere kvalitetu uzetog otiska prije odlaska pacijenta, a svakako prije slanja u laboratorij. Savjet mudrima, kao što menadžer za gipsane modele u našem laboratoriju (Steve Tapie) uvijek kaže „Vrijeme utrošeno na otisak je vrijeme koje uštedite za preinaku“.

Sa druge strane, mi zubni tehničari, po prijemu otiska trebamo ga detaljno pregledati prije izlijevanja radnog modela. Ako nam doktor pošalje savršen otisak, nema razloga zbog kojeg mi ne bismo napravili savršen most.

 

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement