Dental Tribune Bosnia and Herzegovina

Održavanje preosjetljivog dentina

By Lisa Townshend, Dental Tribune UK
March 10, 2011

Preosjetljivost dentina odlikuje kratka oštra bol koja nastaje izlaganjem dentina nadražajima, prvenstveno termalnim, ishlapljujučim, taktilnim, osmotskim ili kemijskim nadražajima, i koji se ne može pripisati nikakvom drugom obliku dentalnog poremećaja ili patologije.

Na godišnjem svjetskom kongresu FDI nedavno održanom u Salvadoru de Bahia, Brazil, tvrtka GlaxoSmithKline podržala je simpozij posvećen temi preosjetljivosti dentina. Prvi govornik bio je profesor Martin Addy. Addy predaje na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Bristolu.
Njegovo predavanje, „Preosjetljivost dentina: Snimanje stanja“, imalo je za cilj rezimiratiprihvaćene definicije preosjetljivosti i moguće razloge nastanka tog stanja.
Addy je opisao povijest saznanja struke o stanju preosjetljivosti dentina citirajući izjavu Johnsona i suradnika iz 1982. godine: „To je zagonetka sa kojom se često susrećemo, ali ju slabo razumijemo. Iako svijest o ovom zdravstvenom stanju postoji više od stotinu godina, još uvijek u njemu ima puno nepoznanica“.
Definirajući pojam preosjetljivosti dentina, Addy se pozvao na Hollanda i suradnike (1997.) i njihovu odrednicu „Preosjetljivost dentina odlikuje kratka oštra bol koja nastaje izlaganjem dentina nadražajima, prvenstveno termalnim, ishlapljujučim, taktilnim, osmotskim ili kemijskim nadražajima, i koji se ne može pripisati nikakvom drugom obliku dentalnog poremećaja ili patologije“.
Komentirao je da je veoma teško postaviti kliničku dijagnozu preosjetljivosti s obzirom da osjetljivo i neosjetljivo tkivo dentina slično izgleda prilikom specijalističkog pregleda.
Opisao je i najšire prihvaćenu teoriju o preosjetljivosti – hidrodinamičku teoriju. Objašnjavajući hidrodinamički mehanizam povezan sa zubima, pozvao se na istraživanje koje se bavilo proučavanjem osjetljivog i neosjetljivog zuba. Rezultati istraživanja su pokazali da unutar osjetljivog zuba ima i do osam puta više dentinskih tubula , te da su same tubule dva puta šire u odnosu na tubule neosjetljivog zuba.
Sljedeći govornik bila je prof. Nicola West sa Stomatološke bolnice i škole iz Bristola. Njeno izlaganje „Preosjetljivost dentina: Važnost anamneze “ bavilo se pitanjima etioloških čimbenika nastanka preosjetljivosti.
Ona je istaknula utjecaj preosjetljivosti dentina na ponašanje pacijenata čija je kvaliteta života narušena ovim zdravstvenim stanjem. Fokusirala se na činjenicu da dentin mora biti izložen da bi nastala bolna preosjetljivost, i da je izložen dentin uglavnom posljedica povlačenja gingive te oštećenja gingive usred parodontoze ili erozije cakline.
Čest uzrok povlačenja gingive je povreda na liniji desni koja uobičajeno nastaje uslijed suviše energičnog pranja zuba. West zato savjetuje da se pri pokušaju utvrđivanja razloga preosjetljivosti obrati pažnja na četkicu za zube i način na koji je pacijent koristi, ali je upozorila i na poteškoće koje mogu nastati s obzirom da pacijenti mijenjaju svoje ponašanje tijekom promatranja.
Ona je također razmatrala eroziju cakline duž zuba. Objasnila je razliku između različito uzrokovane erozije nastale usred gastro-ezofagealnog refluksa i erozije usred djelovanja kiselina iz hrane i napitaka. Govoreći o eroziji uzrokovanoj vanjskim čimbenicima, naglasila je važnost problema izloženosti zuba kiselinama zbog prehrambenih navika pacijenta. Mnoštvo problema izgleda da potiče od velike izloženosti sokovima i gaziranim pićima.
Prema statistici prodaje sokova u 2009. godini, zapanjujućih 229,1 litara sokova popije se po osobi tijekom jedne godine u Velikoj Britaniji, što je 0,65 litara sokova dnevno! Za osobu predisponiranu za eroziju cakline, ova količina predstavlja ozbiljan rizik za negativan utjecaj kiselina.
Nicola West uputila je poziv na redovan pregled u vezi sa istrošenošću zuba i erozijom cakline, posebno u cilju porasta vitalnosti pacijenata i njihovih zubi te raspoloživosti tretmana koji pomažu u smanjenju intenziteta bolne preosjetljivosti. Navela je i neke preporuke koje stomatolozi mogu dati pacijentima: smanjiti učestalost izlaganja zuba kiselinama, izbjegavati konzumiranja kisele hrane i napitaka uvečer i tijekom noći, ne mućkati tekućine u ustima te izbjegavati pranje zuba neposredno poslije izlaganja zubi kiselinama.
Sljedeći je izlagao Dr. Stephen Mason. Njegovom prezentacijom „Sensodyne Rapid Reliefe - trenutna i dugotrajna zaštita“ predstavljena je najnovija paleta proizvoda za borbu protiv bolne preosjetljivosti zuba tvrtke GlaxoSmithKline. Mason je iznio detalje receptura Sensodyne proizvoda korištenih u prošlosti, čiji je sastojak stroncijum-klorid predstavljao problem zbog ukusa koji se nije sviđao potrošačima, te nije bio kompatibilan sa fluoridom. Stroncijum-klorid zamijenjen je tada stroncijum -acetatom koji je pogodan za kombiniranje sa fluorom, ne ostavlja mrlje i ima bolji ukus. To je sada dovelo do razvoja proizvoda koji se pojavljuje na tržištu kao „Sensodyne Rapid Relief”.
Mason je komentirao neka od kliničkih ispitivanja provedenih sa proizvodima za brzo uklanjanje boli, prvo u usporedbi sa zubnom pastom koja sadrži fluor, i drugo ispitivanje sa konkurentskim proizvodima koja sadrže 8% otopinu kalcij karbonata.
Ispitivanja su pokazala da je došlo do značajnog smanjenja bola koje su pacijenti osjećali i to, kako odmah nakon primjene male količine paste direktno na zube, tako i nakon određenog perioda primjene pomoću četkice za zube dva puta dnevno. Gotovo u svakom tom istraživanju, kod ispitanika koji su koristili proizvode za brzo uklanjanje boli, došlo je do većeg poboljšanja.
Posljednji u nizu predavača na kongresu bio je prof. Eduardo M.B. Tinoco, profesor suradnik sa državnog Sveučilišta Rio de Janeiro. Njegovo predavanje “Praktičan pristup kontroli preosjetljivosti dentina u praksi” bavilo se pitanjima dijagnoze i kontrole ovog stanja kod pacijenata u praksi. Predavanje je održao na portugalskom jeziku, uz osiguran prijevod na engleski jezik.
Nakon uvodnog osvrta na učestalost pojavljivanja ovog stanja, moguće uzroke i definiciju preosjetljivosti dentina, koju je Addy ranije detaljnije obradio, Tinoco je postavio pitanje “Kako liječiti bolnu preosjetljivost dentina?”.
U praksi, jednom kada je dijagnoza pravilno postavljena i kada su isključeni ili zaliječeni drugi uzroci, dobar početak u procesu kontrole preosjetljivosti je prepoznavanje etioloških čimbenika i njihova prevencija promjenom prehrambenih navika i davanjem uputa za pravilnu oralnu higijenu, navodi Tinoco.
Drugi uzročnici koje je komentirao, a koji nisu spomenuti u prethodnim izlaganjima, uključuju prvenstveno profesionalne čimbenike kao što su oštećenja zuba nastala kod profesionalnih plivača ili kod degustatora vina.
Naravno, spominjanje vina privuklo je pažnju publike, te je Tinoco demonstrirao kako se pravilno proba vino. Da bi potpuno uživali u vinu, zadržite gutljaj u ustima, pazeći da njime pokrijete sve receptore okusa na jeziku. Polako uživajte u okusu prije nego što vino progutate ili ispljunete. Uz početnu aromu, otkrit ćete da vino ima i naknadnu aromu koju često nazivaju finiš.
Tinoco je zatim raspravljao o liječenju, kako za pacijente kod kuće tako i kliničkih intervencija u kirurgiji. Klinički tretmani uključuju korištenje premaza i lakova , upotrebu staklocementa za pokrivanje zahvaćenih područja i laserskih tretmana ili operacije muko-gingive.
On je zaključio da bi trebao provoditi agresivan pregled na pacijentima kako bi se postavila ispravna dijagnoza. Savjetovanje pacijenata o mijenjanju prehrane trebalo bi pomoći uklanjanju ili smanjenju osjetljivosti te četkanje sa pastom za osjetljive zube dva puta dnevno kao i trljanje paste na pogođenim područjima, što je iznimno učinkovito, jeftino i neinvazivno.
Ovaj kongres je pružio posjetiteljima odličan pregled tretmana i savjeta za pacijente sa preosjetljivošću dentina, kao i predstavljanje Sensodyne Rapid Relief zubne paste.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2019 - All rights reserved - Dental Tribune International