Dental Tribune Bosnia and Herzegovina

Karijes se ne nasljeđuje

July 12, 2018

MELBURN, Australija: U prvom velikom istraživanju koje se bavilo oralnim mikrobiomom, istraživači Murdoch Children's Research Instituta (MCRI) otkrili su da geni pojedinca nisu povezani s prisutnošću bakterija odgovornih za zubni karijes. Utvrdili su da su presudni uticaj okoline i faktori kao što su prehrana i oralnohigijenske navike.

Kako bi se u potpunosti shvatila uloga genetike u sastavu oralnog mikrobioma, istraživački tim radio je istraživanje na blizancima. Analizirali su supragingivni plak 205 parova genetički identičnih blizanaca i 280 parova dvojajčanih blizanaca uzrasta od 5 do 11 godina. Na temelju rezultata istraživanja su zaključili da, iako su određene komponente sastava oralnog mikrobioma pod uticajem genetike, te nasljeđene bakterije nisu povezane sa zubnim karijesom. “Postoji percepcija javnosti da se loši zubi nasleđuju”, rekao je koautor istraživanjaDr. Jeff Craig, vanredni profesor na MCRI-u. “Ali ovo istraživanje je važno jer pokazuje da roditelji i djeca mogu preuzeti kontrolu. Nismo genetički osuđeni na propadanje zuba.” Istraživači su takođe otkrili da se nivo nasljeđenih bakterija obično smanjuje tokom vrijemena, dok su se nivoi bakterija koje su povjzane s vanjskim faktorima povećavale. S obzirom na te rezultate, dr Krejg je ponovo naglasio da je ograničavanje unosa slatke hrane i pića kod djece u kombinaciji s redovnom rutinskom oralnom higijenom najbolji način za prevenciju karijesa.

Istraživanje pod nazivom “Genetička kontrola oralnog mikrobioma domaćina u zdravlju i bolesti “, objavljeno je u časopisu Cell Host & Microbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International