Dental Tribune Bosnia and Herzegovina
News
Zaraza, ponovna zaraza virusom SARS-CoV-2 i imunitet: Šta kažu istraživači?

March 22, 2021 | News

HARLOW, UK: Veliki broj pitanja koji se odnose COVID-19, uključujući simptome, rizike i period oporavka, je već odgovoren. Međutim, istraživači su se suočili s novom dilemom: reinfekcija SARS-CoV-2 virusom i imunitet. Iako je neobično, evidentno je da se slučajevi reinfekcije javljaju, a u nedavno obavljenoj studiji istraživači su ispitivali da li su pojedinci koji su se oporavili od COVID-a-19 zaštićeni od zaraze u budućnosti. Rezultati ukazuju na to da prethodne infekcije mogu obezbijediti prirodni imunitet te da je spomenuti imunitet efikasan u prosjeku pola godine nakon prvobitne infekcije.

Najbolje profesije: Stomatologija na listi top deset poslova u 2021. godini

March 17, 2021 | News

VAŠINGTON, SAD: Ove godine je bilo samo devet profesija koje su bile bolje od profesije stomatologa kako pokazuje lista najboljih poslova u SAD-u 2021. koju je sačinio News & World Report u SAD-u. Ova medijska kompanija pravi godišnju listu najbolje rangiranih profesija i istraživanja povezanih sa profesijama, a ove godine se profesija stomatologa našla na devetom mjestu na listi Najboljih poslova 2021.

advertisement
Učinkoviti tretmani ispuna bez ugrožavanja kvalitete

March 17, 2021 | Advertorial

Ivoclar Vivadent nudi vam idealno koordinirane proizvode za visokokvalitetne, estetske i učinkovite tretmane ispuna. Neke od ovih proizvoda sada možete isprobati besplatno.

„COVID jezik“ – stomatolozi ukazuju na važnost primjećivanja simptoma u usnoj duplji

March 12, 2021 | News

LEIPZIG, Njemačka: Nova otkrića o COVID-u-19 prevazilaze nomenklaturu. Novo istraživanje koje se pojavilo ukazuje na veliki broj pacijenata oboljelih od COVID-a-19 koji su imali simptome u usnoj duplji, a koji još uvijek nisu prepoznati kao tipični simptomi ove bolesti. Geografski jezik, koji se naziva i „COVID jezik“, se pratio kod pacijenata sa COVID-om-19, kao i herpesne lezije te oralne aftozne ulceracije.

Istraživači naglašavaju važnost odabira odgovarajuće lične zaštitne opreme tokom pandemije COVID-19

March 4, 2021 | News

OPORTO, Portugal: U nedavno objavljenom radu, koji je drugi dio trodijelne serije radova o borbi sa COVID-om-19 u kliničkom dentalnom okruženju, imali su cilj opisati odabir i upotrebu lične zaštitne opreme za stomatološke stručnjake na osnovu nivoa rizika povezanog sa planiranim procedurama. Istraživači naglašavaju važnost odgovarajućeg oblačenja i skidanja lične zaštitne opreme, kao i odabir opreme, jer ovi faktori mogu biti faktor rizika za infekciju.

advertisement
Studija otkrila razlike u preciznosti intraoralnih skenera

February 25, 2021 | News

SEUL, Južna Koreja: I dok intraoralni skeneri postoje više od trideset godina te njihova upotreba u stomatologiji raste svakim danim, obavljeno je nekoliko ispitivanja koja su procijenila 3D preciznost digitalnih implantatskih skenera. S obzirom na to da nepodudaranja između implantatskih komponenti moraju biti minimalna, istraživači sa Stomatološkog fakulteta na Državnom univerzitetu Seul su procijenili tačnost deset intraoralnih skenera u određivanju pozicija za simulirane skenove tijela implantata.

Dentalna smola koja se koristi u 3D printanju može ugroziti reproduktivno zdravlje

February 16, 2021 | News

ČIGAKO/EVANSTON, Il., SAD: Nedavni razvoj predstavljanja smole na tržištu kao biokompatibilnog materijala je doveo do rasprostranjene upotrebe smole u 3D printanju za izrade medicinskih naprava i inženjerski konstruiranih tkiva. Međutim, istraživači sa Northwest univerziteta u Čikagu i Evanstonu su otkrili da smole koje je moguće koristiti u 3D printanju za dentalnu upotrebu luče jedinjenja koja mogu izazvati opasne, toksične učinke u jajnicima te preuranjeno kretanje jajašca koji bi vremenom bilo oplođeno.

Studija povezuje paradentozu i komplikacije sa COVID-om-19

January 20, 2021 | News

DOHA, Katar: S obzirom na činjenicu da se paradentoza i COVID-19 povezuju sa sistematskom upalom, istraživači sa Katar univerziteta u saradnji sa Hamad medicinskom korporacijom u Kataru su ispitivali povezanost paradentoze sa težim ishodima respiratornog sindroma. Rezultati studije su potvrdili vezu između ove dvije bolesti, jer COVID-19 pacijenti koji imaju paradentozu su bili izloženi većoj vjerovatnoći da iskuse komplikacije ili preminu.

advertisement
COVID-19: Istraživanje zabilježilo sveprisutni strah i anksioznost kod stomatologa širom svijeta

July 27, 2020 | News

AL-HOFUF, Saudijska Arabija: COVID-19 ne samo da je onemogućio nesmetani pristup zdravstvenoj brizi već je i izazvao strah i anksioznost među zdravstvenim radnicima širom svijeta. Nakon što je sprovedena studija kojom se nastojalo razumjeti kako se stomatolozi u različitim dijelovima svijeta nose sa strahom od zaraze, te koje strategije i modifikacije primjenjuju u svojim ordinacijama kako bi se borili protiv SARS-CoV-2, istraživači su naglasili razarajući psihološki učinak koji je ova bolest ostavila na stomatološke stručnjake.

Anketa pokazala strah od tužbe najčešći uzrok stresa i anksioznosti kod stomatologa

May 7, 2019 | News

LONDON, Velika Britanija: Kad ljudi pomisle na odnos stomatologa i pacijenta obično svi taj odnos posmatraju iz ugla pacijenta i pomisle na strah pacijenta od stomatoloških tretmana. Nedavno sprovedena anketapokazala je, međutim, da je kod stomatologa u Velikoj Britaniji najveći izvor stresa i anksioznosti strah da će ih nezadovoljni pacijent tužiti i da će Komora stomatologa sprovoditi istragu nad njima zbog te tužbe

Istraživači analizirali uzroke stresa kod studenata stomatologije

March 17, 2019 | News

Portland, USA: Postoji samo nekolicina naučnih istraživanja koja su se bavila studentima stomatologije, i to ne samo pritisku kojem su izloženi nego i analiziranjem mogućih faktora koji su “okidači” za stres. Nedavno je objavljena studija koja je rađena od 2013.godine na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Nju Ingland (University of New England -UNE). Ovo istraživanje je ustanovilo da postoji povezanost između programa studiranja i stresa kod studenata.

Godišnji sastanak izdavača Dental Tribune – planovi za budućnost

March 15, 2019 | News

KELN, Nemačka: U Kelnu je 10. i 11. marta 2019., vikend pre početka IDS sajma održan 15-ti godišnji sastanak izdavača Dental Tribune časopisa. Ove godine je sastanku prisustvovalo 75 članova mreže DTI iz celog sveta, a teme o kojim se diskutovalo bila su aktuelna dešavanja i trendovi u stomatologiji i izdavaštvu, kao i razvoj postojećih projekata i pravljenje zajedničkih planova za buduće projekte.

advertisement
Kompanija Planmeca je predstavila opsežnu liniju novih proizvoda na sajmu IDS 2019

March 14, 2019 | News

Sada kada se završio još jedan spektakularni IDS, vrijeme je da se osvrnemo na izvanrednu izložbu kompanije Planmeca i njeno prisustvo na međunarodnom sajmu stomatološke industrije. Na ovogodišnjem događaju Planmeca je s oduševljenjem predstavila senzacionalnu liniju inovativnih proizvoda koji proširuju i nadopunjuju naš asortiman napredne digitalne opreme u stomatologiji.

Međunarodni sajam stomatologije IDS 2019 u Kelnu od 12. do 16. marta 2019.god

March 5, 2019 | News

Međunarodni sajam stomatologije IDS (International Dental Show) po tridest osmi put otvara svoja vrata stručnjacima i predstavnicima proizvođača iz oblasti stomatologije. Preko 2000 preduzeća iz celog sveta, među kojima i svi tržišni lideri, izlagaće svoje najnovije proizvode i rešenja na sajmu u Kelnu, u periodu od 12. do 16. marta 2019.

Stomatološka stolica Planmeca Compact™i5:Dizajnirana da bude izdržljiva-izrađena da je učinkovita

February 21, 2019 | News

Nova stomatološka stolica Planmeca Compact™ i5 je izrađena imajući u vidu pet ključnih aspekata: dizajn, udobnost, čistoća, inteligencija i evolucija. Svi ovi principi su ispoštovani u svakom dijelu stomatološke stolice što dovodi do savršene kombinacije funkcionalnosti, trajnosti, udobnosti, sigurnosti i estetike.

Metal-keramičke krunice su i dalje “zlatni standard”

February 20, 2019 | News

ŽENEVA, Švicarska: I pored velikih mogućnosti izbora koji je u današnje vrijeme raspoloživ na tržištu dentalnih materijala, ipak je i dalje jedna od najtežih stvari za stomatologe kako napraviti najbolji mogući izbor za određenog pacijenta. Najviše ispitivan protetski materijal u naučnim istraživanjima je materijal za metal-keramičke protetske nadoknade. Kod stomatologa je danas cirkonijum sve češće materijal izbora, naročito kod pojedinačnih protetskih nadoknada na implantatima i prilikom izrade fiksnih dentalnih nadoknada. U naučnom istraživanju koje je rađeno na Univerzitetu u Ženevi upoređivani su dugoročni rezultati cirkonijum keramičkih sa metal-keramičkim materijalima, a u cilju određivanja koji materijal može da se smatra kao “zlatni standard”.

Dentalne asocijacije donijele odluku o prestanku investiranja u proizvodjače napitaka sa šećerom

February 19, 2019 | News

Aleksandrija, USA: Međunarodna asocijacija za dentalna istraživanja (The International Association for Dental Research - IADR) i Američka asocijacija za dentalna istraživanja (The American Association for Dental Research - AADR) su nedavno objavile da povlače svoja finansijska sredstva iz investicijskih portfolija koja se odnose na kompanije koje proizvode napitke sa dodatim šećerom. Iako ove asocijacije nemaju direktne investicije uložene u ove kompanije, dale su nalog svojim menadžerima zaduženim za investicije da pregledaju portfolija svih kompanija u koje ulažu sredstva. IADR i AADR su mere povlačenja investicija već sprovele kod kompanija koje proizvode duvan i duvanske proizvode.

Nanodijamanti mogu da pomognu oporavak tkiva nakon tretmana kanala korena zuba

January 9, 2019 | News

Los Anđeles, USA: Naučnici iz Kalifornije su nedavno radili istraživanje o mogućnostima malenog, ali moćnog saveznika koji može da se upotrebi za prevenciju infekcija nakon tretmana kanala korjena zuba. U kliničkom istraživanju utvrđeno je da nanodijamanti štite dezinfikovane kanale kojrena zuba nakon uklanjanja nerva i zubne pulpe, čime se povećava verovatnoća potpunog oporavka tkiva. Rezultati ovog istraživanja smatraju se veoma značajnim za primenu nanodijamanata kod ljudi.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International