Dental Tribune Bosnia and Herzegovina

Znanstvenici dovode u vezu rentgenska snimanja zuba i rak

By Liza Taunshend, DT UK
May 10, 2011

London, Velika Britanija/Laipcig, Njemačka: Zajednički istraživački tim znanstvenika iz Kuvajta i Velike Britanije izvijestio je o vezi između rentgenskih snimanja zuba i povećanog broja oboljelih od raka tiroidne žlijezde. Ispitano je 300 pacijenata kojima je napravljeno rentgensko snimanje zuba, a nalazi su pokazali da su osobe koje su snimane do četiri puta pod dvostruko većim rizikom razvoja oboljenja u odnosu na one koji nikada nisu imali rentgensko snimanje zuba. Kod onih pacijenata koji su snimani između pet i devet puta, rizik se učetverostručio.

Iako je rak štitne žlijezde jedan od najmanje smrtonosnih, stopa nastajanja oboljenja se gotovo udvostručila u zemljama kao što je Australija posljednjih godina.
Rezultati ovog istraživanja su u suglasnosti sa ranijim izvještajima povećane stope rizika od obolijevanja od raka tiroidne žlijezde kod stomatologa i stomatoloških sestara, kao i radiologa, što navodi na zaključak da osjetljivost tiroidne žlijezde na zračenje nije isključivo povezana sa slučajevima direktnog zračenja, nego sa izlaganjem bilo kakvom ionizirajućem zračenju. Osim raka tiroidne žlijezde, uočen je i značajan rizik od leukemije i raka dojke.
Istraživači su upozorili da se rezultati njihovog istraživanja moraju vrlo oprezno tumačiti, s obzirom da su podaci prikupljeni od učesnika na osnovu njihovih osobnih izjava, te zbog činjenice da su zanemareni drugi faktori koji su mogli utjecati na porast stope obolijevanja od raka tiroidne žlijezde. Potrebna su dodatna istraživanja kojima bi se precizno utvrdilo djelovanje rentgenskih zraka u stomatološkim snimanjima.
„Važno je da je naše istraživanje podudarno sa podacima iz stomatoloških zdravstvenih kartona, uključujući učestalost izlaganja rentgenskim zracima, uzrast i dozu zračenja“, izjavio je dr. Anjum Memon, viši predavač javnog zdravstva i konzultant na medicinskom fakultetu Brighton and Sussex Medical School, koji je predvodio istraživanje. „Ukoliko rezultati budu potvrđeni, morati ćemo ozbiljno razmotriti korištenje rentgenskog snimanja kao neophodnu metodu procijene stanja zuba kod novih pacijenata i rutinsku periodičnu dentalnu radiografiju, pogotovo u slučajevima djece i adolescenata, te da utvrdimo mjere šire upotrebe olovnih ploča kao zaštite od zračenja“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International