Dental Tribune Bosnia and Herzegovina
Clinical
Imedijatna ugradnja implantata u estetskoj zoni

April 4, 2018

Imedijatna ugradnja implantata smanjuje broj hirurških intervencija i redukuje vreme potrebno da se izvede celokupni tretman. Idealno trodimenzionalno pozicioniranje implantata, očuvanje alveolarne kosti, sa posebnim akcentom na bukalnu koštanu lamelu, kao i zadovoljavajući izgled mekog tkiva mogu biti postignuti ovom procedurom. Mogu se očekivati visoki estetski rezultati.

STRES KOD STOMATOLOGA – Stres i kako ga prevazići 2.deo

March 28, 2018

Stres je sastavni deo naše svakodnevnice. Stres može da nas motiviše, da nas vodi ka napretku u životu i da nam da snage da izdržimo sve izazove s kojima se susrećemo, ali previše stresa može da nam naškodi. Za stres na radnom mestu je mnogim kliničkim istraživanjima dokazano da je jedan od najčešćih uzroka zdravstvenih problema. Stomatologija se smatra jednom od veoma stresnih profesija, a po nekim istraživanjima profesija stomatologa spada u jedno od deset najstresnijih zanimanja. Pored izazova medicinskog zvanja i preduzetništva (izazovi rukovođenja, finansije, administrativni poslovi) , za stomatologiju je karakteristično i to da se tokom radnog dana provodi u istom položaju duži vremenski period, kao i da se stomatolozi vrlo često susreću sa pacijentima koji imaju strah ili fobiju od stomatologa.

advertisement
Cementiranje bezmetalnih protetskih radova

May 6, 2015

Klinički uspeh restauracija od pune keramike izuzetno zavisi od načina cementiranja takvih nadoknada. Znamo da restauracije od pune keramike mogu varirati svojim oblikom te se danas osim krunica i mostova, od pune keramike standardno izrađuju delimične krunice, vestibularne fasete (veneers), inleji, onleji, overleji i u novije vreme okluzalne fasete, koje se gotovo ravnom površinom, uz minimalnu preparaciju, vežu za površine abradiranih okluzalnih površina.

Moj marketinški plan

May 13, 2014

 2013: Stojite na rubu ponora? Jeste li osmisli plan kako da nastavite razvijati svoj biznis? Hoćete li nastaviti raditi to što već radite i mirno gledati kako vam se profit umanjuje drhteći pred današnjom ekonomijom ili ćete se otisnuti dalje od sigurne obale i zaploviti u susret novim prilikama koje vam se pružaju?

Twitter – je li on dobar izbor za vašu ordinaciju?

October 19, 2012

Postoji opravdan razlog zašto mnoge ordinacije ne vide povratak iz svojih tweetova. Određeni broj ljudi ima dojam da su društveni mediji samo stroga tehnologija, iz čega proizlazi namjera da se počne razmišljati o automatizaciji ili modernijem marketingu. Međutim, ako govorimo oTwitteru, kao i kod drugih društvenih mreža, u stvarnosti sve ovisi o ljudima i izgradnji međusobnih odnosa. Ali što to konkretno znači?

advertisement
EAO ispravio naputke za korištenje RTG uređaja u implantologiji

May 18, 2011

European Association for Osseointegration (EAO) nadopunio je svoje naputke o korištenju dijagnostičkog snimanja u implantološkoj stomatologiji proširujući ih na Cone-Beam Computed Tomography (CBCT). Njihov cilj je optimizacija konvencionalne radiografije, novih postupaka i primjena As Low As is Reasonably Achievable principa (ALARA – nisko koliko je razumno moguće).

Komplicirane rekonstrukcije mijenjaju život pacijenta

May 18, 2011

Nakon više godina života bez osmjeha, sa bolom prilikom žvakanja i svakog obroka, Carmen je odlučila napraviti nešto značajno kako bi promijenila svoj život. Moj tim i ja bili smo uzbuđeni zbog susreta sa njom zbog toga što smo znali da ono što ćemo napraviti može vratiti osmjeh na lice ovoj pacijentkinji, udobnost i zdravlje usne šupljine koje je oduvijek željela.

Diastema mediana- zatvaranje korištenjem direktnih adhezivnih restauracija

May 18, 2011

Doktori moraju biti spremni za pacijente koji u stomatološku ordinaciju dolaze radi zatvaranja dijasteme kako bi se riješili njihovi psihološki problemi (estetika lica i doživljaj vlastite ljepote), funkcionalni (izgovor glasova „s“ i „f“, odgrizanje hrane prednjim zubima) i/ili zdravstveni (očuvanje oralnog zdravlja) problemi.

advertisement
Biti ispred svog vremena: Pametan izbor donosi veliku korist

May 11, 2011

Odabirom pravog partnera i mudrim investiranjem u tehnologiju, zubotehnički laboratoriji i stomatološke ordinacije mogu profitirati već danas.

Pogrešno prepoznate mrlje na zubima

May 11, 2011

U više od 60 posto slučajeva, mrlja koju je bilo teško odstraniti pogrešno je prepoznata kao kvarenje zuba.

Kome vjeruju vaši pacijenti?

May 10, 2011

Naučite dragocjenu vještinu povezivanja sa ljudima. Potrebno je svega nekoliko trenutaka da vas počnu smatrati prijateljski naklonjenom osobom vrijednom povjerenja.

Video materijal – objavite ga ili propadate

May 10, 2011

Kada bi vaš video materijal dospio na prvu stranicu rezultata pretrage na Google pretraživaču to bi predstavljalo najveće dostignuće u marketingu. Korisnici interneta ne mogu odoliti otvaranju linka za video kada su u potrazi za proizvodima ili uslugama. Kada vaš video link dospije na prvu stranicu Googla – pronašli ste zlatnu žicu.

advertisement
Istraga: Gdje nestaje vaša zarada?

May 10, 2011

Vi sami najbolje znate kako vam se naježi koža i podigne kosa na glavi kad pogledate svoje financijske izvještaje koji vam govore da nešto nije u redu. Ili kako vas oblije hladan znoj kada shvatite da ovog mjeseca nećete moći sebi isplatiti neto zaradu. U vašim knjigama i obračunima ima toliko minusa da sve to zahtjeva ozbiljnu istragu!

Video materijal – objavite ga ili propadate

May 10, 2011

Znam da je ova tema zastrašujuća i da većina vas čak ne želi ni da razmišlja o pravljenju video materijala kao dela marketinških aktivnosti na internetu. Previše košta ... Zahteva previše vremena ... Ne znam kako da počnem! Ako ga ne uradite propuštate ogromnu mogućnost i podrivate temelje svoje prakse kako danas, tako i u godinama koje dolaze.

Znanstvenici dovode u vezu rentgenska snimanja zuba i rak

May 10, 2011

London, Velika Britanija/Laipcig, Njemačka: Zajednički istraživački tim znanstvenika iz Kuvajta i Velike Britanije izvijestio je o vezi između rentgenskih snimanja zuba i povećanog broja oboljelih od raka tiroidne žlijezde. Ispitano je 300 pacijenata kojima je napravljeno rentgensko snimanje zuba, a nalazi su pokazali da su osobe koje su snimane do četiri puta pod dvostruko većim rizikom razvoja oboljenja u odnosu na one koji nikada nisu imali rentgensko snimanje zuba. Kod onih pacijenata koji su snimani između pet i devet puta, rizik se učetverostručio.

Zubna caklina oslabljena izbeljivanjem

May 10, 2011

Američka studija pokazala je da izbjeljivanje zuba kod kuće može imati štetne propratne pojave.

Održavanje preosjetljivog dentina

March 10, 2011

Preosjetljivost dentina odlikuje kratka oštra bol koja nastaje izlaganjem dentina nadražajima, prvenstveno termalnim, ishlapljujučim, taktilnim, osmotskim ili kemijskim nadražajima, i koji se ne može pripisati nikakvom drugom obliku dentalnog poremećaja ili patologije.

Kada zatražiti ponovno uzimanje otiska

March 10, 2011

Vrijeme utrošeno na otisak je vrijeme koje uštedite za preinaku.

Lom implantata: Osvrt na fizičke mehanizme kliničkog neuspjeha

March 10, 2011

Neophodno je da se upoznamo i da razumijemo sve čimbenike koji mogu dovesti do loma implantata, kao i da savladamo dijagnostičke vještine kako bismo ih na vrijeme detektirali.

advertisement

© 2019 - All rights reserved - Dental Tribune International